Sleutel tot geluk na 75 jaar onderzoek

Als je extra tijd en energie zou krijgen om te investeren in je toekomstige zelf, waaraan zou je die dan spenderen? Een 75 jaar durend onderzoek van Harvard University onthult dat niet geld en roem maar iets heel anders ons gelukkig en gezond houdt.
door
Charlotte
Leestijd 2 min.

In een TED-conferentie doet Robert Waldinger als hoofd van een Harvard-onderzoek over de ontwikkeling van volwassenen gedurende 75 jaar de grootste conclusies uit de doeken. Sinds 1938 werd het bestaan van 724 mensen in kaart gebracht op basis van interviews, hersenscans, medische rapporten en huisbezoeken. Aan het begin van het onderzoek werden twee groepen jongens gevolgd. De eerste helft zat toen nog op Harvard College en trok na het afstuderen naar de oorlog. De tweede groep kwam uit de armste buurten van Boston. Sommigen ontwikkelden een alcoholprobleem of schizofrenie. Anderen werden dokters, advocaten of - één onder hen althans - president van de VS.

Uit het onderzoek volgen drie belangrijke lessen. Ten eerste zijn sociale relaties met vrienden, familie en de gemeenschap heel belangrijk voor geluk, fysieke gezondheid en een langer leven. Wie meer geïsoleerd is van anderen, leeft minder lang. Het trieste nieuws is dat één of de vijf mensen aangeeft eenzaam te zijn. De tweede les leert dat kwaliteit komt boven kwantiteit. Het gaat niet over hoeveel vrienden je hebt, wel over de hechtheid van de relaties. Leven in conflict is slecht voor de gezondheid. Tot slot vertelt Waldinger dat goede relaties ons brein stimuleren. Het geheugen van oudere mensen blijft langer scherp als ze iemand hebben op wie ze echt kunnen rekenen.

In feite trapt het onderzoek open deuren in, maar wij mensen willen graag een quick fix en vinden het moeilijker om op lange termijn te investeren. Waldinger sluit af met een paar tips. Vervang je schermtijd door meer quality time met geliefden. Doe iets nieuws met je partner, of ga familieleden opzoeken die je al lang niet meer gezien hebt.

Foto Flickr / Candida.Performa