Police-on-web werkt nog niet naar behoren

Wanneer een misdrijf online aangegeven wordt via Police-on-web, moeten agenten nadien die aangifte nog eens manueel invoeren in hun computer. Het platform is immers niet compatibel met het computersysteem van de politie. CD&V roept op tot een verbetering van het systeem.
door
Heleen
Leestijd 2 min.

Het opzet van Police-on-web is administratieve rompslomp vermijden. Wie slachtoffer is geworden van een klein misdrijf, zoals een fietsdiefstal, beschadiging of graffiti, hoeft niet per se naar een politiekantoor te stappen, maar kan ook online aangifte doen. Toch is dat nog niet echt ingeburgerd. Dagelijks gebeuren slechts zestien aangiftes via het webplatform. Dat zouden er volgens Kamerlid Roel Deseyn (CD&V) veel meer kunnen zijn, schrijven de kranten van Mediahuis. Hoewel Police-on-web al meer dan tien jaar bestaat, is het computersysteem van de politie er nog niet op afgestemd.

De politievakbond VSOA erkent het probleem. «In enkele politiezones worden de aangiftes nog afgedrukt, waarna agenten ze manueel in het politiesysteem moeten ingeven», klinkt het.

«Logica is zoek»

«De fel bevraagde politie zou veel efficiënter kunnen werken, wanneer deze online dienstverlening fors wordt uitgebreid», stelt Deseyn. Toch is er geen verbetering in zicht. Budgettaire beperkingen staan voorlopig een uitbreiding of verbetering van Police-on-web in de weg, stelt minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA). «Voor mij is de logica zoek», reageert Deseyn ontzet. «Het is net minister Jambon die op regeringsniveau regelmatig extra geld vraagt voor de politie, omdat er te weinig agenten zijn en er altijd maar taken bijkomen. Maak Police-on-web dan efficiënter én breid het uit. Je zou er net enorm veel geld door besparen en politiecapaciteit door kunnen vrijmaken».