Ben Stiller herovert de catwalk in ‘Zoolander 2’

Left to right: Owen Wilson plays Hansel, Ben Stiller plays Derek Zoolander and Penelope Cruz plays Valentina Valencia in Zoolander 2 from Paramount Pictures.

Vijftien jaar na ‘Zoolander’, de modesatire die intussen een cultstatus heeft verworven, transformeert Ben Stiller weer tot prettig gestoord topmodel. Ook zijn vrienden Owen Wilson, Will Ferrell en Justin Theroux draven weer op in dit langverwachte vervolg. En waar anders dan Parijs, de modestad bij uitstek, om de persconferentie voor ‘Zoolander 2’ te organiseren! Onnodig erbij te zeggen dat die helemaal uit de hand liep. En Ben Stiller probeerde nog zo serieus te blijven (hij is per slot van rekening ook de regisseur)…

‘Zoolander’ dateert al van 2001. Waarom heeft het vervolg zo lang op zich laten wachten?
Ben Stiller
: “We wilden zo oud mogelijk zijn. (lacht) Destijds dachten we helemaal niet dat er ooit een vervolg zou komen. Anders hadden we dat waarschijnlijk wel in één moeite door gemaakt. Op het moment van de release had de film niet echt veel succes. Pas later kreeg hij vreemd genoeg een cultstatus bij een bepaalde groep fans. Deze sequel is dus voor hen. Het heeft lang geduurd, maar beetje bij beetje kreeg het scenario vorm en uiteindelijk kregen we alle agenda’s op elkaar afgestemd.”

‘Zoolander’ is pure cult geworden. Veel fans kennen alle oneliners vanbuiten. Wat zijn jouw persoonlijke cultfavorieten?
“’Caddyshack’ (van Harold Ramis met Bill Murray, uit 1980, red.). Ik was gek op die film toen ik 15-16 jaar was. Ik leerde alle monologen van Bill Murray vanbuiten.”

Wat is het moeilijkste op de set: serieus blijven of Anna Wintour doen praten (de hoofdredactrice van Vogue die bekendstaat om haar strenge blik en de inspiratie was voor ‘The Devil Wears Prada’, red.)?
“Weet je, ze zeggen wel dat de opnames van ‘The Revenant’ zwaar waren, maar dat was niks vergeleken met topmodelletje spelen in Rome en geen pasta mogen eten! (lacht) Om eerlijk te zijn, was er niks moeilijks aan. We hebben gewoon geprobeerd ons zoveel mogelijk te amuseren. Het was leuk om er echte mensen uit de modewereld bij te halen, want die konden we voor de eerste film nog niet krijgen. Behalve dan degenen die in beeld liepen toen we de rode loper van de VH1 Fashion Awards crashten. Deze keer kende de modewereld ons en konden we mensen zoals Anna overtuigen. Ze heeft ons trouwens goed geholpen. Het geeft wat meer legitimiteit aan de onnozele wereld die we wilden creëren.”

Dit vervolg is bezaaid met sterrencameo’s. Was het moeilijk om iemand als Sting over de streep te trekken?
“Het was heel belangrijk dat Sting meespeelde. Al in de eerste versie van het scenario was zijn personage een belangrijk ingrediënt. Hij was de eerste die ik heb gebeld toen we aan een sequel dachten. En ik heb veel geluk gehad, want hij is heel sympathiek. Hij had de eerste film gezien, dus heb ik hem het scenario opgestuurd. De dag erna belde hij om te zeggen dat hij wou meedoen. Gelukkig, anders had ik alles opnieuw moeten schrijven.”

Welke celebrity’s hebben de final cut niet gehaald? We hoorden dat Kanye West gesneuveld is…
“Dat heb je op internet gelezen zeker? Altijd een betrouwbare informatiebron. (lacht) Er waren een paar celebrity’s die we graag in de film hadden gehad. Ik wou bijvoorbeeld Staatssecretaris Colin Powell laten opdraven in een orgie van Hansel. Eerst zeg je dat al lachend maar dan moedigen de anderen je aan, en voor je het weet, ben je zijn nummer aan het draaien. Maar ik kon het niet over mijn hart krijgen! We zijn gewoon heel blij met de mensen die zijn mee gestapt in het avontuur. Het resultaat had nooit hetzelfde geweest zonder hen.”

David Bowie duikt op in de eerste film. Heb je eraan gedacht hem nog eens te bellen?
“Nee, we wilden niet in herhaling vallen. En dat hadden we trouwens toch niet kunnen evenaren. Ik kan nog altijd niet geloven dat hij toen wou meedoen. Hij had daar geen enkele reden voor, maar het was supercool van hem. Ik herinner me de dag dat hij op de set aankwam. Het was geweldig om met hem te werken. Intimiderend ook. Hij was heel stijlvol, net zoals je dat van hem verwacht.”

Via nieuwe personages zoals Don Atari wordt has-been Derek Zoolander geconfronteerd met de jonge generatie. Loop jij soms achter de feiten aan?
“Toen we het scenario schreven, moesten we rekening houden met enkele technologische evoluties. Ten tijde van de eerste film waren er nog geen smartphones. Als ik zie hoe makkelijk mijn dochter Snapchat gebruikt, voel ik me compleet achterhaald. Ik snap er niet veel van. Facebook en Instagram, tot daaraan toe… Snapchat is too much voor mij.”

Wie vind jij de knapste venten ter wereld?
“Will Ferrell en Justin Theroux zijn niet mis. (lacht) En mijn zoon. Die lijkt op zijn moeder!”

Elli Mastorou