Geduld redt je leven

'Geduld is een schone deugd' wordt al eens snel gezegd. Maar het is meer dan dat, het kan ervoor zorgen dat je langer leeft. Het DNA van mensen met een vurig temperament veroudert sneller.
door
delphine
Leestijd 1 min.

Een onderzoek van de Nationale Universiteit van Singapore heeft uitgewezen dat geduldige mensen langer leven. Het DNA van mensen die wat opvliegender zijn, zou sneller verouderen ten opzichte van mensen met een rustiger karakter. Het onderzoek werd uitgevoerd bij 100 gezonde studenten en wat blijkt: bij vrouwen was er een sterker verband tussen verouderd DNA en stress dan bij mannen.

Maar het ergste is dat we er niets aan kunnen doen. We kunnen namelijk ons karakter niet veranderen. Karakter is een combinatie van aangeboren factoren, opvoeding en ervaringen. Volgens psycholoog Koen Lowet kunnen we wel iemand leren omgaan met karaktertrekken die op ongeduldigheid wijzen. Bijvoorbeeld als iemand voorsteekt aan de kassa, kan je hem of haar leren niet meer voor te steken. Maar uiteindelijk zal dit weinig effect hebben op de verlenging van de levensduur omdat je niks aan het karakter zelf verandert.

Foto Pixabay