Dokters waarschuwen voor gevaarlijke geboortetrend

Steeds meer kersverse ouders zijn in de ban van een nieuwe geboortetrend, mircobirthing. Daarbij brengen ze bij hun baby, die via een keizersnede geboren werd, een uitstrijkje van de baarmoeder aan op de mond en ogen. Artsen trekken aan de alarmbel.

Sommige ouders doen dat zelf, terwijl anderen dat overlaten aan artsen. Ze zijn ervan overtuigd dat hun spruit op die manier extra weerstand krijgt. Zo zouden de baby’s een goede darmflora krijgen en zou de kans op allergieën en overgewicht kleiner zijn. Maar dat is niet bewezen. Sommige artsen beweren dat het net heel gevaarlijk is.

In het wetenschappelijke magazine British Medical Journal waarschuwen de wetenschappers dat vrouwen ziektes kunnen hebben zonder dat ze dat zelf merken, zoals streptokokken, herpes, chlamydia en gonorroe. Bij microbirthing kunnen die ziektes overgedragen worden.  “We hebben al eens moeten ingrijpen om deze handeling te voorkomen bij een vrouw met herpes en we verwachten problemen als dit populairder wordt”, schrijven ze. De wetenschappers raden de artsen daarom aan op niet in te gaan op het verzoek van de ouders. Er is weinig bewijs dat de behandeling werkt en het kind kan er ernstig ziek van worden.