Zeespiegel zal fors stijgen deze eeuw

Sinds de Industriële Revolutie stijgt het niveau van de zeespiegel alsmaar sneller. Als het aan dit tempo doorgaat, zal in de 21e eeuw het waterpeil met 28 tot 131 centimeter stijgen.

In het Amerikaanse wetenschappelijk tijdschrift PNAS werden twee studies gepubliceerd omtrent het stijgen van de zeespiegel. Daarin staat te lezen dat verschillende onderzoekers op 24 plaatsen in de wereld de zeebodem en het waterniveau hebben onderzocht. Ze concluderen dat het waterpeil nog fors zal stijgen deze eeuw.

De wetenschappers duiden de opwarming van de aarde aan als boosdoener. Die opwarming komt er door de uitstoot van broeikassen, wat dan weer door fabrieken en auto’s komt. Zij draaien allebei op fossiele brandstoffen die meer kwaad dan goed doen voor het milieu. Door de opwarming smelten de ijskappen, wat zorgt voor een hoger waterniveau.

De Amerikaanse Rutgers University berekende dat de zeespiegel vorige eeuw zo’n 14 centimeter is gestegen. Deze eeuw zal dat in het beste geval het dubbele zijn, in het slechtste geval tien keer zo veel.