Tegen 2050 draagt de helft van ons een bril

In 2050 draagt de helft van onze wereldbevolking een bril. Een vijfde hiervan loopt het risico om zelfs volledig blind te worden. En dit is allemaal te wijten aan ons veranderend gedrag.
door
delphine
Leestijd 1 min.

Wetenschappers van Brien Holden Vision Institute publiceerden afgelopen vrijdag hun onderzoek naar de toename van myopie, of bijziendheid, en verwante ziektes. Het feit dat mensen steeds meer een bril moeten dragen, is geen nieuws. Maar het zou tegen 2050 zeer ernstige vormen kunnen aannemen waardoor een groot deel van ons effectief blind kan worden. De wetenschap waarschuwt dan ook voor dit grote volksgezondheidsprobleem.

Maar waarom gaat ons zicht dan zo achteruit? Kort gezegd: we brengen te veel tijd door voor het scherm en spenderen te weinig tijd buiten. Het probleem van bijziendheid komt steeds meer voor bij kinderen. Een Chinees onderzoek wees uit dat 96 procent van de Chinese 19-jarigen al te kampen heeft met problemen omtrent myopie, een stijging van 60 tot 70 procent ten opzichte van 60 jaar geleden. Een onderzoek van de Australian National University wees in 2015 al uit dat kinderen minimaal drie uur per dag moeten worden blootgesteld aan natuurlijk zonlicht, liefst in de schaduw. De boodschap is dus duidelijk: stuur je kinderen meer naar buiten in plaats van ze te laten staren naar het computerscherm.