Voorlopige deal Rusland en VS over wapenstilstand Syrië

De Verenigde Staten en Rusland zijn tot een «voorlopig principeakkoord» gekomen omtrent de voorwaarden van een staakt-het-vuren in Syrië. Volgens de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry zou de wapenstilstand «de komende dagen» in kunnen gaan.
door
Jolien
Leestijd 2 min.

Het voorlopig akkoord kwam er na gesprekken tussen Kerry en zijn Russische collega Sergej Lavrov. Er wordt verwacht dat de Amerikaanse president Barack Obama de volgende dagen zal overleggen met de Russische president Vladimir Poetin over de manier waarop de wapenstilstand effectief tot stand zal komen. Het is volgens Kerry ook nodig dat Rusland het akkoord voorlegt aan het Syrische regime en Iran, en dat de VS hetzelfde doet bij de Syrische oppositie. Indien het akkoord uitgevoerd wordt, dan is dat een eerste lichtpuntje in lange tijd in de Syrische burgeroorlog, die intussen al vijf jaar aansleept. Vorige week bereikten zeventien landen, waaronder Rusland en de VS, in München al een akkoord over een plan tot een tijdelijke wapenstilstand in Syrië en hulpverlening aan de bevolking.

Eerder heeft de Syrische president Bashar al-Assad in een interview gezegd bereid te zijn tot een wapenstilstand op voorwaarde dat de «terroristen die periode niet misbruiken om hun positie te versterken». Hij vindt ook dat andere landen, en dan vooral Turkije, moeten stoppen met strijders, wapens en logistieke steun te verlenen aan rebellen. De Syrische oppositie stemt in met een staakt-het-vuren van twee tot drie weken als Rusland stopt met luchtaanvallen in Syrië, blokkades worden opgeheven en hulpkonvooien mogelijk worden gemaakt. Als er een akkoord komt, is dat sowieso niet van toepassing op terreurbeweging Islamitische Staat (IS). De jihadisten van al-Nusra en de Syrisch-Koerdische YPG zijn eveneens niet bij de onderhandelingen betrokken.

Foto AFP / C. Stache