Eerste transgender model op de cover van modemagazine

NEW YORK, NY - JUNE 23: Model Andreja Pejic attends 4th Annual Solstice Presented By amfAR's generationCURE at Hudson Hotel on June 23, 2015 in New York City. Jemal Countess/Getty Images/AFP

Het Bosnische model Andreja Pejic, voorheen Andrej, is het eerste transgender model dat de cover van een bekend modemagazine haalt. Pejic wil nu andere transgenders inspireren.

Het maartnummer van Marie Claire Spanje ziet er schitternd uit met Andreja op de cover. Haar eerste show was in januari 2011 voor Jean Paul Gaultier, toen nog als man. De Bosnische was altijd al geliefd omwille van haar interseksualiteit (noch man, noch vrouw).  Begin 2014 onderging ze verschillende geslachtsoperaties en midden 2014 werd Andreja een volwaardig vrouwelijk model.

Pejic wil nu haar stem laten horen voor alle transgenders. Onlangs sprak ze op een bijeenkomst van Human Rights Watch in Dallas. Pejic was ooit een oorlogsvluchteling en wil een voorbeeld zijn voor alle mensen die onderdrukt worden, zowel door oorlog als door de samenleving.