Verzamelaar trekt Japan rond met collectie busbellen

Een van de grootste beproevingen voor kinderen op de bus is om niet constant op het belletje te drukken. Sommige volwassenen vinden het sowieso stiekem ook nog leuk om de volgende halte aan te kondigen aan alle reizigers. Voor één Japanner zijn de bellen zelfs een volwaardige hobby.

Takeshi Ishida, een 52-jarige inwoner van Yokohama, verzamelde de afgelopen drie decennia maar liefst 600 busbellen. Volgens de krant Asahi Shimbun gaat hij nu toeren door Japan met 130 exemplaren uit zijn ruime verzameling. De bellen zullen bevestigd worden op houten platen en zowel kinderen als volwassenen mogen er naar hartenlust op drukken om volgens Ishida “voldoening te geven aan hun ziel, goede herinneringen op te halen en een portie geluk te krijgen.”

De verzamelwoede houdt Ishida al langer dan een kwarteeuw bezig en hij lijkt nog niet te stoppen. Dankzij de opkomst van het internet is het voor de verwoede verzamelaar een pak gemakkelijker geworden om nieuwe bellen te vinden en busbedrijven zijn meer en meer geneigd om de knopjes te verkopen.

“De drang om op de knoppen te drukken op een bus om de volgende halte aan te geven is een deel van onze cultuur dat diep in onze psyche zit ingebakken”, aldus Ishida aan Asahi Shimbun.