Nigeriaanse oplichting gaat nog een stapje verder

Voorschotfraude, ofwel de Nigeriaanse oplichting, is een vorm van oplichting waarbij het slachtoffer een enorm geldbedrag beloofd wordt als hij een kleine storting maakt. De oplichtingsvorm kreeg de naam omdat het verhaal vaak een Nigeriaanse prins betreft die geld wil doorsluizen.

De oplichters gaan nu nog een stapje verder. Abuja Facts, het Twitteraccount van een marketingbureau uit de Nigeriaanse hoofdstad, deelde een brief waarbij de Nigeriaanse astronaut Abacha Tunde sinds 1990 vastzit in de ruimte.

Tunde zou nog steeds leven dankzij regelmatige bevoorrading en zou dankzij interesten nu vijftien miljoen dollar op zijn bankrekening hebben staan. De onfortuinlijke astronaut heeft echter drie miljoen nodig om het Russische ruimtevaartagentschap te betalen voor zijn redding en zijn Nigeriaanse vrienden op aarde kunnen geen bankrekening openen. Daarom hebben ze jou nodig en uiteraard beloven ze een deel van het geld.

De Nigeriaanse oplichting blijft dus evolueren. Misschien vonden de oplichters inspiratie in ‘The Martian’, een film waarin Matt Damon vastzit op de planeet Mars.