Parmezaanse kaas bevat weinig parmezaan

In Amerika heeft U.S. Food and Drug Administration een onderzoek uitgevoerd naar geraspte Parmezaanse kazen. Het resultaat was verbazingwekkend aangezien in sommige kazen, zoals Castle Cheese, helemaal geen parmezaan zit. Ter vervanging wordt er een bijproduct van houtpulp, genaamd cellulose, gebruikt.
door
delphine
Leestijd 1 min.

Dean Sommer, kaasspecialist van het Center for Dairy Research in Madison, zegt dat een geaccepteerd niveau van cellulose geen kwaad kan, zolang het tussen de 2 en de 4% blijft. Maar er werd een veel grotere hoeveel houtpulp en cellulose aangetroffen. Nochtans is een kleine hoeveelheid noodzakelijk voor Parmezaanse kazen: het voorkomt dat de kaas gaat plakken in de verpakking.

Maar de fout kan ook ergens anders liggen. In de kaasindustrie worden er weinig afspraken gemaakt om bepaalde regels te volgen. Strafrechtelijke vervolging in het kaasmilieu komt zeer zelden voor. Toch kan de CEO van Castle Cheese zich verwachten aan een boete van 100.000 dollar en een celstraf van een jaar. De woordvoerders van Wal-Mart, Jewel-Osco en Whole Foods hebben beloofd de zaak verder te onderzoeken.