Eenzaamste chimpansee ter wereld krijgt bezoek

De 40-jarige chimpansee Ponso woont al dertig jaar op een eiland voor Ivoorkust. Vroeger leefde hij samen met zijn gezin en lotgenoten, maar die zijn intussen allemaal gestorven. Gelukkig krijgt de eenzame chimpansee af en toe bezoek.
door
annemie
Leestijd 1 min.

Estelle Raballand, directrice van het Chimpanzee Conservation Center in Guinee, bracht een bezoekje aan het eenzame dier. Het dier lijkt heel opgewekt om haar te zien omdat hij haar omarmt en glimlacht wanneer ze hem aanraakt.

De 40-jarige aap werd vroeger gebruikt als proefdier door bedrijf NYBC. Toen NYCB Ponso niet meer nodig had, werd hij samen met zijn lotgenoten gedropt op een afgelegen eiland. Alle andere chimpansees zijn ondertussen overleden, waaronder ook zijn partner en hun twee jongen. Sinsdien woont hij helemaal alleen.

Wat nog erger is, is dat het eiland geen water- of voedselbronnen heeft. Vroeger kregen de apen nog eten van NYBC, maar dat is nu stopgezet. Ponso overleeft nu op brood en bananen van een eilandbewoner.

Intussen werd al furieus gereageerd op het nieuws. Primatologe Jane Goodall noemde het nieuws uitermate schokkende. De aap krijgt nu verzorging van donoren en vrijwilligers.