Chip bewaart volledige menselijke geschiedenis

Britse onderzoekers hebben een nieuwe chip ontwikkeld, die ongeveer 360 terabyte data kan opslaan en de informatie 18,8 miljard jaar kan bewaren. De chip is bovendien gemaakt van duurzaam materiaal.
door
Heleen
Leestijd 1 min.

Foto's en boeken vergaan, en zelfs harde schijven overleven de tand des tijds niet. Daarom zoeken wetenschappers naarstig naar nieuwe manieren van dataopslag. In 2013 presenteerden onderzoekers van de universiteit van Southampton al een speciaal soort glas, waarop ze een klein tekstbestand konden plaatsen. Drie jaar later staan ze al een pak verder. Op de datachip die ze nu ontwikkelden, kan zo'n 360 terabyte worden opgeslagen. Een e-boek is gemiddeld zo'n 2 megabytes groot, dus zouden er op deze chip 180 miljoen e-boeken opgeslagen kunnen worden.

190 graden Celsius

De chip is gemaakt van het speciale glas, silica. Het bijzondere aan deze stof is dat het bestand is tegen temperaturen tot 190 graden Celsius en onoplosbaar is in water. Zo gaat het materiaal maar liefst 18,8 miljard jaar mee.

Deze technologie biedt heel wat mogelijkheden. Volgens schattingen zijn er sinds de uitvinding van het schrift zo'n 130 miljoen boeken geschreven. Aangezien de chip 180 miljoen boeken kan opslaan, kan de volledige menselijke geschiedenis voor eeuwig bewaard worden. “Niemand kan voorspellen wat er binnen duizenden jaren gaat gebeuren”, stelt onderzoeker Aabid Patel aan The Verge. “Met deze chip kunnen we garanderen dat onze cultuur, taal en andere onderdelen van ons bestaan bewaard blijven voor toekomstige beschavingen.”