Wetenschappers ontwikkelen hoopgevende therapie bij kankerpatiënten

Wetenschappers spreken van de grootste doorbraak ooit in kankeronderzoek: een Amerikaans onderzoeksteam gebruikt het immuunsysteem van de patiënten om specifieke kankercellen aan te vallen. De behandeling werd getest bij terminale leukemiepatiënten, en nagenoeg iedereen werd achteraf genezen verklaard.
door
Liesbeth
Leestijd 1 min.

De wetenschappers hebben de behandeling T-celtherapie gedoopt. Bij deze therapie worden immuuncellen uit het bloed van de patiënt gehaald en genetisch aangepast, zodat ze specifieke kankercellen kunnen herkennen, aanvallen en vernietigen. Het grote voordeel is dat nadelen van radio- en chemotherapie vermeden kunnen worden.

De resultaten zijn volgens experts ongezien. Bij 94% van de mensen die lijden aan acute lymfatische leukemie, een zeer agressieve vorm van bloedkanker, verdwenen de symptomen volledig. "Het gaat om mensen die nog maar enkele maanden te leven hadden en bij wie alle andere therapieën faalden", legt Stanley Riddell van het Fred Hutchinson Cancer Research Center uit. "Met de immuunceltherapie bereikten ze het stadium van 'complete remissie', waarbij geen enkele kankercel overblijft", aldus Riddell.

De Amerikaanse onderzoeker hoopt dat de T-celtherapie uiteindelijk proactief kan toegepast worden. "We kunnen de therapie dan inzetten als een bescherming op lange termijn tegen kanker, de cellen onthouden hun functie en bestrijden dan de kankercellen voor de patiënt weet heeft van de kanker", besluit Stanley Riddell hoopvol.