Groep van Tien ziet door bomen het bos niet meer

20150112 - BRUSSELS, BELGIUM: From L-R, unions representatives, ACV/CSC christian union general secretary Marie-Helene Ska pictured during, ACV/CSC christian union chairman Marc Leemans, ABVV/FGTB socialist union chairman Rudy De Leeuw, ACLVB-CGSLB, liberal union chairman Jan Vercamst face from R-L, employers organisatios, Piet Vanthemsche, chairman of the Boerenbond, Karel Van Eetvelt, CEO of Unizo (Unie van Zelfstandige Ondernemers), Pieter Timmermans, CEO of VBO-FEB (Federation of Belgian Enterprises) and FEB-VBO President Michele Sioen at a meeting of the Group of 10 (Groep van 10 - Groupe de 10) in Brussels, Monday 12 January 2015. The group of 10 is a selection of social partners including unions representatives and employers organisations, who discuss the harmonisation of the statutes of workers and employees. BELGA PHOTO THIERRY ROGE

Nu de Groep van Tien er niet in is geslaagd om het herenakkoord te actualiseren, kijken alle partijen een andere richting uit. Minister van Werk Kris Peeters (CD&V) hoopt dat de sociale partners zelf een oplossing vinden, terwijl anderen vinden dat de politiek haar verantwoordelijkheid moet nemen.

Vakbonden en werkgevers hebben de voorbije maanden onderhandeld over een nieuw herenakkoord. Daarin maken de sociale partners afspraken over wat wel en niet kan bij sociale conflicten. Maandagavond zijn de gesprekken definitief spaak gelopen.

Toch blijft Peeters ervan overtuigd dat sociaal overleg de beste manier is om tot een akkoord te komen, «omdat het dan gedragen is door zowel de werkgevers als de werknemersorganisaties». Coalitiepartner Open Vld vindt ook dat een nieuw sociaal akkoord de beste manier is om het stakingsrecht te actualiseren, maar wil via wetgevende weg gaan als de sociale partners er niet uit geraken.

«De werkgevers hebben afgehaakt omdat zij dingen op tafel hebben gelegd die voor ons niet konden», zegt ABVV-topman Rudy De Leeuw. «Het stakingsrecht kwam in het gedrang.»

«Geen rondjes blijven draaien»

De werkgeversorganisaties wijzen op hun beurt met verwijtende vinger naar de vakbonden. «Een expliciet verbod op een aantal zaken, zoals het blokkeren van autowegen en spoorwegen of het ontzeggen van de toegang tot het bedrijf voor werkwilligen of werkgevers, wilden ze niet duidelijk in een akkoord opnemen», zei Karel Van Eetvelt van Unizo. Hij roept de politiek op om nu zelf «heel duidelijk te omschrijven wat kan en wat niet kan en ook duidelijk te maken dat er een aansprakelijkheid is voor mensen die zo’n zaken organiseren». N-VA treedt de werkgevers bij. «Ik had liever gezien dat de sociale partners het zelf hadden geregeld, maar we kunnen geen rondjes blijven draaien», aldus Kamerlid Zuhal Demir.