Zes designs waarmee de gebroeders Bouroullec hun buitengewone talent tonen

Binnen de interieur- en designwereld zijn Ronan en Erwan Bouroullec twee klinkende namen. De Bretoense broers werkten al samen met de grootste merken en hun ontwerpen prijken ook steevast in ’s werelds meest toonaangevende musea, waaronder het MoMA in New York, het Design Museum in Londen en het Centre Pompidou in Parijs. Doordat deze heren met z’n tweeën samenwerken, zijn ze bijzonder productief. De kans dat je al in contact bent gekomen met één van hun ontwerpen is groot en dankzij hun recente overkomst met Samsung wordt die nóg groter!

Wie zijn de broeders Bouroullec?
bouroullec1

Op het eerste zicht zou je durven denken dat de gebroeders een tweeling zijn, maar in werkelijkheid schelen ze vijf jaar. Beiden zagen ze het levenslicht in Quimper, in de Franse streek Bretagne. Zo’n twintig jaar geleden sloegen ze de handen in elkaar en dat bleef niet onopgemerkt.

Het Milanese designbedrijf Cappellini huurde hen in voor een industrieel project en sindsdien zijn de broers niet meer weg te denken uit het designlandschap. Vele samenwerkingen volgden al snel en ook de awards bleven niet uit. De meest recente erkenning kwam in de vorm van de Wallpaper ‘Designers of the Year’ Award 2016 van het gerenommeerde design- en lifestylemagazine ‘Wallpaper’.

Eendracht maakt macht
bouroullec2

Het geheim van de gebroeders Bouroullec is ongetwijfeld hun enigheid. Ze vullen elkaar perfect aan. Zo is één broer vooral gepassioneerd door ontwerp, terwijl de andere vaak met zijn handen bezig is. Het levert functionele producten op, die vaak worden omschreven als ‘poëtisch praktisch’.

“Het is heel interessant om onze persoonlijkheden te verenigen want we zitten nooit tegelijkertijd in het daadwerkelijke dagelijkse proces. Dat is niet meteen duidelijk omdat we veel gemeenschappelijke capaciteiten hebben”, getuigde het duo aan confessionsofadesigngeek.

“De grootste hindernis in het duo-werk is dat we elkaar binnen een project kunnen tegenspreken, maar aan de andere kant kunnen we ons elk op een bepaald aspect van het ontwerpproces focussen. Dat biedt een voordeel in de zoektocht naar sterke ideeën”, aldus de broers.

Zes keer Bouroullec

Net als hun collega, generatie- en landgenoot Philippe Starck leveren de broers Bouroullec al meer dan twintig jaar een veelvoud aan producten, projecten en installaties aan de design- en consumentenwereld. Samsung Discover snuisterde door hun oeuvre, ging op zoek naar vijf typerende werken en mag al een tipje van de sluier lichten voor de toekomst.

 1. ‘Lustre Gabriel’

Deze indrukwekkende lichtinstallatie hing in 2013 in het Paleis van Versaille. Het imposante project is twaalf meter lang, weegt 500 kilogram en bestaat uit 800 kristallen modules in een ledlichtsysteem dat bevestigd is aan een skelet van roestvrij staal.

 1. ‘Vegetal’ chair voor Vitra
  bouroullec3

Voor deze stoel lieten de broers zich inspireren door planten. Aanvankelijk was het idee dat de stoel zou ontspruiten uit de aarde, maar uiteindelijk werd het een gebogen blad waarin je je kan nestelen. Het ontwerp komt uit een fascinatie voor verschillende soorten oude meubels, die op hun beurt ook geïnspireerd zijn op planten.

 1. Quilt sofa, fauteuil en poef collectie voor Established & Sons
  bouroullec4

Een schelp uit glasvezel vormt de basis voor deze collectie, die dankzij een honingraatachtige huid van hi-tech stretchstof met individuele foam inserts iets troostend en geruststellend krijgt. De perfecte kruising van poëzie en functie.

 1. De CENTRAL Folding table voor Magis
  bouroullec5

Eenvoud was hier de essentie. Het concept is zo simpel mogelijk gehouden, zodat de tafel op eender welk moment ingezet kan worden. Van je keuken tot het terras van een oud café in Parijs, deze tafel misstaat nooit. Bovendien is het simpele designstuk eenvoudig op te bergen dankzij het vouwbare tafelblad.

 1. Tafellamp en opbergobject in één voor FLOS
  bouroullec6

Het vlakke voetstuk van de lamp in combinatie met het licht zorgt ervoor dat een opgeborgen object toch in de spotlight blijft staan.

 1. Samsung x Bouroullec
  bouroullec7

Samsung heeft de eer om samen met de Bouroullec Brothers samen te werken aan hun allereerste hoogtechnologische ontwerp. Coming soon: een uniek ontworpen televisie die de functionaliteit van Samsung combineert met de designcapaciteiten van de broertjes Bouroullec.