Let's go chemical

door
Joris
Leestijd 2 min.

Een betere garantie op werk kan je nergens vinden. België is de nummer 1 in de chemische industrie per inwoner. Gedelegeerd bestuurder Yves Verschueren van sectorfederatie essenscia legt uit hoe dat komt.

“Wij hebben een zeer lange traditie in dit land. Ernest Solvay was een van de drijfveren van een van de grootste chemie-multinationals die nog altijd bestaat. Hij heeft topwetenschappers naar België gehaald en zo ervoor gezorgd dat de wetenschap en het innovatieve denken zich hier sterk heeft ontwikkeld. Dat heeft zijn sporen nagelaten. Er waren ook Lieven Gevaert voor de ontwikkeling van fotografie, Leo Baekelandt de uitvinder van het moderne plastic en nog anderen. Daarnaast heeft ook het onderwijs hier altijd topkwaliteit afgeleverd en dat maakt dat de kennis en de productiviteit op een hoog peil is. We hebben een zeer centrale ligging, met een fantastische haveninfrastructuur in Antwerpen, in Gent en Zeebrugge waardoor we een snelle toegang hebben tot andere werelddelen. En we hebben goede verbindingen via pijpleidingen.”

Jaarlijks zijn er in de sector 2.600 nieuwe talenten nodig om de uitstroom op te vangen

“Het voordeel is dat jonge mensen nu opnieuw interesse hebben voor wetenschappelijke studies, maar we blijven geconfronteerd met een uitstroom die potentieel groter is dan de instroom. 100% van de studenten die een wetenschappelijk diploma behalen, vinden binnen het jaar werk.”

Driekwart van de grootste chemische bedrijven ter wereld hebben geïnvesteerd in België

“Chemie is een complexe industrie, anders dan bijvoorbeeld staal of glas, die maken één product. De chemie is helemaal anders, je vindt chemie in talloze toepassingen, in cosmetica, geneesmiddelen, verven, kunststoftoepassingen, auto's, bouw ... noem maar op. Wat we uniek hebben in België is dat die ganse waardeketen van de meest eenvoudige chemische bouwstenen tot de meest gesofisticeerde producten, zeer dicht bij elkaar gehuisvest is. Voor investeerders is dat een belangrijk element. België blijft daar goed scoren en daarom kijken we met veel vertrouwen naar de toekomst.”