Vijf verrassende zaken die je dromen beïnvloeden

Als je knallende ruzie hebt met een collega, is het normaal dat je hem in je dromen op zijn plaats zet. Je brein verwerkt tijdens je schoonheidsslaap immers wat je overdag hebt meegemaakt. Maar naast je dagelijkse ervaringen zijn er nog vijf andere bizarre dingen die je nachtelijke hersenspinsels beïnvloeden. 
door
Liesbeth
Leestijd 2 min.

1. Geur

Raar maar waar: aangename geuren leiden tot fijne dromen. Een kleinschalig, Duits onderzoek van de Hospital Mannheim universiteit heeft aangetoond dat slapers met een ruiker rozen naast hun bed leuke dromen hadden. Mensen die zwavellucht roken, hadden vaker nachtmerries.

2. Geluid

Een snurkende bedpartner kan je beletten om in slaap te vallen, maar ook als je droomt kunnen geluiden tot je hersenen doordringen. Wie wil ontspannen, laat best een geluidsopname van het ruisen van de zee op de achtergrond spelen. De kans is groot dat je dan droomt over paradijslijke taferelen, parelwitte stranden en wuivende palmbomen.

3. Eten

Wat eten betreft, is er een gulden regel: alles wat je spijsvertering in de war brengt, zorgt ervoor dat je onrustiger slaapt. Zo staat een vettige maaltijd, kaas of een pikante Indiaase schotel gelijk aan nachtmerries. Eet daarom twee uur voordat je onder de wol kruipt geen ongezonde avondsnack meer.

4. Slaappositie

Als je vaak erotische dromen hebt waarin de hoofdrol is weggelegd voor een bekende ster, is de kans groot dat je op je buik slaapt. Onderzoekers uit Hongkong ontdekten dat buikslapers moeilijker kunnen ademhalen, waardoor ze dromen van een wilde vrijpartij. Waarom er ook vaker beroemdheden in voorkomen, blijft een raadsel. Turkse wetenschappers hebben dan weer aantegroond dat op de linkerzij slapen leidt tot nachtmerries. Slapen op de rechterzij zorgt dan weer voor rustige, liefdevolle dromen.

5. Zwart-wit televisie

Mensen die zijn opgegroeid voor het kleurentelevisietijdperk of liefhebbers van de vroeger zwart-witfilms dromen vaker in grijstinten. Het klinkt misschien vreemd, maar Britse wetenschappers van de universiteit van Dundee zijn ervan overtuigd dat klassieke films je droompalet kunnen veranderen.