Russische kerk betaalt schulden af met gebeden

Het bisdom van Nizjni Novgorod, in het westen van Rusland, heeft zijn schulden afbetaald op een originele manier. In plaats van roebels kreeg de schuldeiser gebeden voor de gezondheid.

Volgens nieuwssite gazeta.ru gaf het bisdom aan het bouwbedrijf Era de opdracht om een verwarmingssysteem te installeren in een van de Russisch orthodoxe kerken van de Nizjni Novgorod. Daarvoor rekende het bouwbedrijf 916.000 roebels (10.500 euro) aan, maar het bisdom hoestte slechts de helft op.

In de hoop het resterende bedrag op te halen, sleepte Era het bisdom voor het gerecht. Voordat de rechtszaak begon, kwamen beide partijen echter al tot een overeenkomst. Het bedrijf stelde zelf voor om de schuld van meer dan 300.000 roebels te laten vallen in ruil voor een aantal gebeden voor gezondheid en succes. Vertegenwoordigers van het bisdom gaven aan dat ze verbaasd waren toen het bouwbedrijf afkwam met een uitgebreid voorstel.

Andrei Lepustin, de sales manager van Era gaf zelfs aan dat de eigenaren van het bedrijf niet zullen controleren of het bisdom de overeenkomst naleeft. “We zijn allemaal orthodoxe gelovigen en we respecteren het bisdom. Als ze de overeenkomst niet volgen, dan zullen ze dat op hun geweten hebben, maar we vertrouwen hen volledig. We hebben de positieve effecten van de gebeden al gevoeld, aangezien de indicatoren van welvaart voor zowel het bedrijf als de werknemers gestegen zijn”, aldus Lepustin.