Daarom vieren we vandaag Darwin Day

TO GO WITH THE STORY IN FRENCH BY BORIS CAMBRELENG: " BICENTENAIRE DE CHARLES DARWIN, FONDATEUR DE LA BIOLOGIE MODERNE" - This undated engraving released on February 10, 1959 showing English naturalist Charles Darwin ( 1809-1882), father of the theory of evolution meaning that all species of life have evolved over time from common ancestors through the process he called natural selection. AFP PHOTO / AFP

Elk jaar op 12 februari is het Darwin Day. We herdenken dan Charles Darwin en zijn evolutietheorie. De laatste jaren wordt de dag ook gebruikt om de hedendaagse wetenschap te vieren.

Op 12 februari 1809 werd Charles Darwin geboren en dat is meteen de reden waarom Darwin Day jaarlijks op 12 februari gevierd wordt. De speciale dag groeide de laatste jaren uit tot een heuse hype. In Amerika worden er bijvoorbeeld speciale etentjes en wandelingen georganiseerd om de man en zijn bijdrage aan de wetenschap te eren. In het Amerikaanse Norwalk werd er zelfs een Southern Connecticut Darwin Day Committee opgericht om Darwin Day niet uit het oog te verliezen.

Charles Darwin werd bekend door zijn theorie waarin hij stelde dat soorten evolueren. Daarmee poneerde hij dat mensen evolueerden uit dieren. Daarom werd hij vaak afgebeeld met een apenlichaam. Hij schreef zijn theorie over de evolutie neer in zijn ‘On the Origin of Species’, uitgegeven in 1859. In 2009 bestond het boek precies 150 jaar waardoor dat jaar werd uitgeroepen tot Darwin Year door de International Union of Biological Sciences.

Nieuw is dat Darwin Day ook gebruikt wordt om de hedendaagse wetenschap te vieren. Charles Darwin wist veel wetenschappers te inspireren en doet dat vandaag nog steeds. Er wordt nog onderzoek gedaan naar zijn theorieën en ze vormen vandaag nog de basisgedachte voor debatten en wetenschappelijke verhandelingen. Door zijn wijdverspreide invloed in de wetenschap is Darwin Day dus ook een ode aan de huidige wetenschap.