Sloveens stadje wil toeristen lokken met bierfontein

Zalec, een stadje met 5.000 in Slovenië is bekend voor zijn hopplantages en verder niet veel anders. Het gemeentebestuur wil daar verandering in brengen door een bierfontein op te richten.

Een definitieve datum voor de fontein is nog niet gekend. De Sloveense krant Dnevnik mocht echter wel al een tipje van de sluier lichten. Zo zouden bezoekers voor zes euro een versierde mok krijgen die ze drie keer mogen vullen met allerlei Sloveense bieren.

De gemeenteraad trekt zo’n 170.000 euro uit voor het project. Volgens Dnevnik is dat de helft van het prijskaartje. Burgemeester Janko Kos beweert dat de andere helft betaald wordt de privédonaties. “De fontein is inderdaad niet goedkoop, maar het is een ontwikkelingsproject, een product dat toeristen naar hier brengt”, aldus de burgemeester.

Het heftige prijskaart zaait echter tweedracht in de kleine stad. Zo organiseerde enkele gemeenteraadsleden een uitzonderlijke zitting van de gemeenteraad. Zij vinden dat de gemeente onzinnig omspringt met belastinggeld. Na een stemming bleken zij in de minderheid te zijn. De bierfontein werd goedgekeurd met een tweederdemeerderheid.