Paarden kunnen menselijke emoties erkennen

Mensen en dieren kunnen een bijzondere band hebben. Zo werd al aangetoond dat een hond emoties kan herkennen bij zijn baasje. Wetenschappers van de universiteit van Sussex hebben nu bewezen dat paarden ook menselijke gevoelens kunnen aflezen.

Voor het experiment toonden onderzoekers grote afbeeldingen van mannen met allerlei verschillende gezichtsuitdrukkingen aan 28 paarden. Nadien werden de reacties van de dieren gemeten en vergeleken.

Het onderzoek had twee opmerkelijke resultaten. De hart van paarden ging sneller kloppen bij het kwade gezicht, terwijl de hartslag bij een blij hoofd slechts gestaag versnelde.

“Het belangrijkste resultaat is dat paarden naar kwade gezichten kijken met hun linkeroog”, licht doctoraatsstudente Amy Smith toe. De rechterhersenhelft verwerkt input van het linkeroog. “De rechterhersenhelft is gespecialiseerd in het verwerken van negatieve stimulansen. Het gaat om verdeling van de energie, op deze manier gebruiken ze niet hun volledige brein. Dit toont dat ons gedrag rond paarden een invloed heeft”, aldus Smith.