Dutjes op het werk populair in Nederland

Een dutje doen op het werk, het is voor meer en meer Nederlanders een realiteit aan het worden. Het Nederlandse bedrijfsleven is namelijk steeds meer overtuigd van het nut van een powernap tijdens de kantooruren, schrijft de Volkskrant.

De universiteit van Sorbonne voerde een studie uit voor de effecten van een powernap tijdens de kantooruren en concludeerde dat een kort middagslaapje kan helpen tegen de schade van een korte nachtrust.

Het concept van dutjes op het werk wordt bij meer en meer Nederlandse bedrijven geïmplementeerd. Zo heeft Microsoft op zijn kantoor in Schiphol een powernapcapsule neergezet en is er bij kunststoffenfabrikant Sabic  tijdens de nachtdiensten tijd en ruimte voorzien om te powernappen.

De batterijen opladen

Gerard Kerkhof, emeritus hoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam en expert op het gebied van slaap, is een voorstander van de trend. “Powernap is trendy en klinkt goed. Het is een quick fix: je hebt een probleem en daar wil je vanaf zonder er tijd aan te verliezen.” Een korte middagslaap kan, volgens hem, een werknemer terug van nieuwe energie voorzien, al zal dat goede gevoel maar ongeveer twee uur lang duren.

Naast slaap, is pauze nemen ook heel belangrijk voor een energieke werkdag. “Uit het raam kijken of wat gaan wandelen, alsof je even op vakantie bent”, raadt Kerkchof aan.