Zo kies je het juiste rijvak bij filevorming

Cars are stucked in a traffic jam as they leave the city of Salzburg on the road heading to the Austrian-German border, where German Federal Police conduct controls on September 14, 2015. Honking cars with stressed drivers banked up for kilometres (miles) at the Austrian-German road crossing, hours after Berlin reimposed border checks to control a massive refugee influx. AFP PHOTO / GUENTER SCHIFFMANN / AFP / GUENTER SCHIFFMANN

De keuze voor een specifiek rijvak tijdens filevorming kan het verschil maken. Ziehier een tip die ongeduldige chauffeurs maar al te graag zullen onthouden.

Wanneer je ziet dat er voor jou vertraging ontstaat op de snelweg, maar je kunt niet uitmaken wat de oorzaak daarvan is, observeer dan welk rijvak de vrachtwagens kiezen. Vaak brengen truckchauffeurs elkaar op de hoogte van welke rijbanen geblokkeerd zijn, zodat ze juist kunnen switchen van baanvak om de verkeersknoop te vermijden. In normale omstandigheden blijven ze rechts rijden, maar als het noodzakelijk is, dan zie je ze dus wisselen van rijvak tot ze weer in het doorrijdende verkeer zitten.

Volg vooral de lange-afstandsvervoerders, de chauffeurs die een veel langere weg afleggen dan de ‘lokale’ bestuurders. Je kunt ze onderscheiden op basis van de al dan niet aanwezigheid van een slaapcompartiment.

Foto Belga / G. Schiffmann