Asteroïde scheert vlak langs de aarde

Begin maart zal een asteroïde met een doorsnede van 30 meter de aarde rakelings passeren. Maar volgens NASA mag je op je beide oren slapen: tot een botsing zal het niet komen. 
door
Liesbeth
Leestijd 1 min.

De ruimtevaartorganisatie volgt de de ruimteklomp met de naam 2013 TX 68 al sinds 2013, en volgens hun berekeningen zal de passage plaatsvinden op 5 maart. De kleinste afstand tussen de planetoïde en onze thuisplaneet kan een slordige 17.700 kilometer bedragen. Dat lijkt een flinke afstand, maar dat is een peulschil in astronomische verhoudingen. Ter vergelijking: de maan staat 20 keer verder van de aarde en de meeste satellieten bevinden zich op zo'n 36.000 kilometer boven het aardoppervlak.

De onderzoekers zijn nog niet helemaal zeker hoe groot de afstand tussen de aarde en de steen werkelijk zal zijn, omdat de baan van 2013 TX 68 nog niet helemaal duidelijk is. Zo is het ook goed mogelijk dat de asteroïde de aarde op zo'n 14 miljoen kilometer passeert.

In september 2017 zal de planetoïde nog een keer langs de scheren. Maar ook dan moeten we ons geen zorgen maken, want de kans op een botsing is dan 1 op 250 miljoen. De kans op een inslag tijdens latere scheervluchten langs de aarde – in 2046 en 2097 – is nog kleiner. "De mogelijkheid van een botsing tijdens één van deze drie scheervluchten is veel te klein om je echt zorgen over te maken", vertelt NASA-onderzoeker Paul Chodas.