Vogelspin vernoemd naar Johnny Cash

Tijdens het onderzoek voor zijn doctoraat ontdekte Chris Hamilton veertien nieuwe soorten vogelspin. Eentje daarvan heeft de naam Aphonopelma johnnycashi grekegen, naar de bekende countryzanger Johnny Cash.
door
Kevin
Leestijd 1 min.

Voor zijn doctoraat nam Chris Hamilton het geslacht Aphonopelma onder de loep. Het geslacht maakt deel uit van de familie vogelspinnen en komt enkel voor in Noord- en Zuid-Amerika. Hij bekeek 3.000 exemplaren van dichterbij en bracht het aantal erkende soorten binnen het geslacht van meer dan 50 naar 29.

Veertien van die soorten zijn echter volledig nieuw en werden eerder niet apart benoemd. Eentje daarvan gaat nu door het leven als Aphonopelma johnnycashi. Hamilton is een groot fan van de zanger, al is dat niet de enige reden achter de opmerkelijk naam.

De spin werd gevonden in de buurt van Folsom Prison in Californië. Johnny Cash schreef een lied over die gevangenis en trad er twee keer op in de jaren 60. Bovendien heeft het mannetje van de spinnensoort een intense zwarte kleur, wat strookt met het imago van 'The man in black'.