Valentijn voor gevorderden

Voor sommigen is Valentijn de grote ver-van-mijn-bed-show, voor anderen een onoverkomelijke relatietest. Maar wat heeft het feest van de liefde nog in petto buiten smetteloze hartjes, sexy lingerie en opgeklopte diners? Om onze meest intieme slaapkamerperikelen te begrijpen, brengt seksuoloog Kaat Bollen raad. Zij zet open en bloot de belangrijkste do’s-and-don’ts van Valentijn op een rijtje.

I s het nu extra druk voor seksuologen?
“Dat valt eigenlijk best mee. Vooral na de feestdagen is het extra druk. Daar merk ik nu nog de gevolgen van. Wanneer mensen tijdens de kerstvakantie twee weken op elkaars lip hebben gezeten of goede voornemens hebben gemaakt voor het nieuwe jaar, dan krijg ik meer aanvragen.”

Is Valentijn de ideale periode om iets aan je liefdesleven te veranderen?
“Het kan nooit kwaad om iets aan je seks- of liefdesleven te doen. Valentijn is misschien een beetje artificieel, maar het is een goede gelegenheid om je relatie een opkikkertje te geven. Ik ben er dus wel voor om iets te doen rond Valentijn.”

Wat is jouw belangrijkste Valentijn-tip?
“Het belangrijkste is dat je dingen doet die je lief fijn vindt. Er zijn weinig standaardtips. Als je al kinderen hebt, is het aan te raden om ze weg te brengen naar de grootouders of om een babysit te huren. Doe iets met twee en sluit de rest van de wereld buiten. Als je lief naar ‘Star Wars’ wil gaan kijken, dan kan dat heel romantisch zijn, ook al vind je het een verschrikkelijke film. Zet je eigen smaken en voorkeuren aan de kant en offer je voor een stukje op aan je partner. Daar pluk je achteraf de vruchten van.”

Moeten we af en toe iets tegen onze zin doen?
“Toch een beetje, maar dan heb ik het niet over seks. Ik vind dat je op seksueel vlak nooit iets tegen je zin moet doen. Al kan zin maken soms wel natuurlijk.”

Hoe kan je je seksleven naar een hoger niveau tillen?
“Ik denk dat het voorspel niet onderschat mag worden. Eigenlijk begint het voorspel al na je laatste vrijpartij. Het is aandacht voor je partner hebben, complimenten geven, een stukje sfeer creëren in huis. Bij koppels zie je vaak dat de man nog twee uur achter de computer zit ’s avonds, terwijl zijn vriendin in de zetel ligt. Of de ene gaat vroeger naar bed en een uur later volgt de partner. Zo ga je natuurlijk geen goede seks hebben. Ga samen slapen of probeer op andere momenten en plaatsen seks te hebben. Het is heel belangrijk om de routine te doorbreken.”

Hoe pak je dat best aan?
“Als je altijd met het licht uit vrijt, doe het eens aan. Als je altijd naakt bent, trek eens een sexy lingeriesetje aan. Als je altijd alles in stilte doet, maak eens lawaai. Natuurlijk kunnen speeltjes helpen. Het kan een mooie aanvulling zijn, maar het mag geen invulling worden. Er zijn tegenwoordig heel leuke speeltjes op de markt.”

Zoals?
“Voor beginners raad ik de massagekaars aan. Dat is een kaars die smelt tot een warme massageolie, iets warmer dan de lichaamstemperatuur. Dat kan heel sensueel zijn.”

Wat is jouw favoriete seksspeeltje?
“Dat is de We-Vibe, een hoefijzervormig speeltje waarbij je een van de uiteindes bij de vrouw vaginaal inbrengt en het andere deel op de clitoris laat rusten. Het uiteinde dat je inbrengt is heel dun. Als je genoeg glijmiddel gebruikt, kan de man tegelijk nog perfect penetreren. Zo wordt hij op hetzelfde ritme gestimuleerd. Ga samen eens naar de erotiekwinkel om te zien wat opwindend kan zijn. Leer elkaar op dat vlak een beetje kennen en dan zie je wel waar je uitkomt.”

Zijn er dingen die je beter niet doet?
“Ga niet insinueren dat je iets gaat doen voor Valentijn als je dat niet van plan bent. Als je niets doet, maak er dan geen stomme mopjes over. Zwijg erover, anders creëer je verwachtingen en dus teleurstellingen. Stel dat je wel wat doet en uit eten gaat met Valentijn, praat dan niet de hele tijd over jezelf. Toon oprechte interesse voor je partner. Begin in een prille relatie vooral niet over je ex, niet in de positieve zin en zeker niet in de negatieve zin.”S

Ben je zelf het romantische type?
(lacht) “Nee. Ik ga die avond een lezing geven, maar ik ga wel mijn man meenemen. Misschien ga ik hem in de slaapkamer extra aandacht geven, dat heeft hij dan wel verdiend!”

“ Belgen zijn niet saai in bed ”

Denk je dat er werk aan de winkel is om de Belgen een pittiger seksleven te geven?
“Ik denk niet dat de Belgen saai zijn in bed. Stille waters hebben diepe gronden. Ik ben er zeker van de meeste Belgen best wel een kinky kantje hebben. Dat zie ik genoeg in mijn praktijk. Er zijn helaas wel weinig leuke, informatieve programma’s over seks. Daar hebben we dus zeker nog nood aan een inhaalbeweging.”

Heb je een gouden Valentijn-tip voor de vrouw?
“Op romantisch vlak is het toch fijn om het lievelingseten van je partner te maken. Dat hij ziet dat je dat speciaal voor hem gedaan hebt. Dat is een groot cliché, maar het werkt. Het gevoel gesoigneerd te worden, daar kan weinig tegen op. En als seks-tip: neem het initiatief. Mannen vinden het ook super leuk om verleid te worden.”

En voor de mannen?
“Wat zeker kan helpen, is een stukje werk uit handen nemen van de vrouw. Breng zelf de kinderen weg, regel zelf de babysit. Als je een aantal van die zorgen wegneemt, is dat al een goede start. Mannen vrijen om te ontspannen en vrouwen kunnen pas vrijen als ze ontspannen zijn. Het is dus heel belangrijk om een goede sfeer te creëren. En seksueel: soigneer je vrouw en geef haar een erotische massage. Vrouwen hebben meestal wat tijd nodig om opgewonden te worden. Uit onderzoek blijkt dat daar gemiddeld tien minuten voor nodig is. Neem dus je tijd op seksueel vlak.”

Heb je een tip voor singles?
“Uiteraard is er niets mis met single zijn. Ik denk dat het met Valentijn belangrijk is om jezelf goed te soigneren. Eet een lekkere pot ijs voor je lievelingsfilm, ga op stap met enkele vriendinnen en wees vooral lief voor jezelf. De belangrijkste relatie die je hebt, is nog altijd de relatie met jezelf. Probeer alle liefde die je op je partner zou projecteren, op jezelf te richten.”