Wereldleiders mikken op 8 miljard euro voor Syrië

Tijdens de internationale donorconferentie voor Syrië in Londen heeft de Britse premier Cameron gepleit voor «een nieuwe aanpak» om de miljoenen mensen bij te staan die door het conflict in het land zijn getroffen. In totaal is er 8,96 miljard dollar (zo'n 8 miljard euro) nodig.
door
Jolien
Leestijd 2 min.

Staats- en regeringsleiders uit meer dan zeventig landen over heel de wereld hebben zich tijdens de donorconferentie verzameld om financiële steun te bieden aan Syrië. Volgens de conceptnota van de conferentie, die werd voorgezeten door Groot-Brittannië, Duitsland, Noorwegen, Koeweit en de Verenigde Naties, is in totaal een financiering van 8 miljard euro vereist. Het bedrag zal gebruikt worden om humanitaire hulp te bieden aan 13,5 miljoen kwetsbare en ontheemde mensen in Syrië en 4,4 miljoen Syrische vluchtelingen in buurlanden.

Volgens Cameron «moet er meer gebeuren om deze crisis aan te pakken». Zo is niet enkel het inzamelen van geld belangrijk, maar ook het creëren van stabiliteit en jobs, en het aanbieden van onderwijs. De Britse premier wil Syriërs hoop geven zodat ze niet langer denken dat «ze geen andere keuze hebben dan hun leven te riskeren op een gevaarlijke tocht naar Europa».

België

De Belgische staat voorziet 75 miljoen euro voor de verbetering van de levensomstandigheden ter plaatse, voor onder meer gezondheidszorg en onderwijs. Dat heeft premier Charles Michel (MR) bekendgemaakt. De financiële steun gaat naar ngo's die onder de VN-noemer vallen «om zeker te zijn dat het geld gebruikt wordt voor de vluchtelingen». Door in te zetten op regionale versterking, met een verbetering van de humanitaire situatie ter plaatse, moet ook de vluchtelingenstroom naar Europa verminderd worden. Het geld komt bovenop het budget voor ontwikkelingssamenwerking.

Foto AFP / D. Kitwood