Vluchtelingen krijgen geen voorkeursbehandeling

De massale doorstroom van vluchtelingen naar de reguliere huisvesting zorgt voor problemen op de huurmarkt. Toch is minister van Inburgering, Wonen en Gelijke Kansen Liesbeth Homans (N-VA) niet van plan extra huursubsidies te voorzien. «We mogen vluchtelingen niet bevoordelen.»
door
Heleen
Leestijd 2 min.

Vluchtelingen mogen nog twee tot drie maanden na hun erkenning in een opvangcentrum verblijven. Het is voor hen dus een race tegen de klok om een nieuwe woning te vinden, en dat is vaak een hele uitdaging. «Vaak kreeg ik onrealistische contractvoorstellen voorgeschoteld, ik had het gevoel dat verhuurders me afwimpelden», vertelt een Iraakse vluchteling, die in 2014 in België aankwam, aan StampMedia.

Verschillende vrijwilligers die met asielzoekers werken, trekken aan de alarmbel, omdat de erkende vluchtelingen op straat terecht dreigen te komen. De Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten roept de regering op extra te investeren in betaalbare huisvesting, bijvoorbeeld via een huurtoelage en een versterking van het systeem van sociale verhuurkantoren.

Minister Homans is niet van plan op dat voorstel in te gaan. Het zou niet alleen 202 miljoen euro extra per jaar kosten, maar de vluchtelingen zouden ook bevoordeeld worden. «Er zijn zoveel mensen die het moeilijk hebben op de private huurmarkt, daar heeft nog nooit iemand het voor opgenomen. Als vluchtelingen in aanmerking komen voor een sociale woning, kunnen ze op de wachtlijst komen, maar wel vanachter», klinkt het kordaat. De aangekondigde 20 miljoen euro voor ondersteuning van de lokale besturen in kader van de asielcrisis komt er wel. «Binnen ongeveer een maand gaan we de eerste schijf uitbetalen», aldus Homans.