Tien keer meer kans om gedood te worden door vuurwapen in de VS

De kans dat je in de VS omkomt bij een verkeersongeval is even groot dan dat je koelbloedig wordt doodgeschoten. Meer dan 33.000 mensen sterven jaarlijks door het toedoen van een vuurwapen, dat bewijst een studie in the American Journal of Medicin.
door
delphine
Leestijd 1 min.

De World Health Organization heeft het sterftecijfer van de VS vergeleken met dat van andere hoge inkomenslanden. Wat blijkt is dat een persoon meer kans maakt om gedood te worden door een geweer in de VS, dan in andere landen over heel de wereld. Sterker nog, je maakt tien keer meer kans om gedood te worden door een vuurwapen in de VS dan in een ander land.

De studie vergelijkt 23 landen waaronder ook de VS. De onderzoekers kwamen tot de conslusie dat acht tot negen op de tien incidenten met een vuurwapen gebeurden in de VS. Negen op de tien vrouwen en kinderen worden gedood met een geweer . Ook stelden ze vast dat incidenten met vuurwapens 49 keer sneller voorkomen bij jonge mensen tussen de 15 en 24.

En de kloof blijft groter worden: de onderzoekers merkten op dat tussen 2003 en 2010 in alle landen het sterftecijfers door vuurwapens daalde. Enkel in Amerika, daar bleef het aantal doden door vuurwapens alleen maar stijgen.