Restaurants zijn duurder door witte kassa

20150505 - BRUSSELS, BELGIUM: Muriel Empain pictured during a campaign of the finance ministry to promote the registered cash register with black box, in Haren, Brussels, Tuesday 05 May 2015. BELGA PHOTO JASPER JACOBS

Door de verplichte invoering van de witte kassa is het menu duurder geworden in bijna de helft van de restaurants, tavernes en eetcafés. Gemiddeld stegen de eet- en drankprijzen met 10%, becijferde het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen op basis van eigen onderzoek bij 528 horecazaken.

Van de overige 55% zou nog eens de helft van plan zijn om de komende maanden prijsverhogingen door te voeren. Daarnaast is volgens het NSZ de helft van de horecazaken nu minder vaak of lang open. Zo heeft een vijfde al medewerkers moeten ontslaan.

Sinds januari moeten horecazaken met een omzet uit voeding boven 25.000 euro uitgerust zijn met de zogenaamde witte kassa om btw-fraude te bestrijden. Maar volgens staatssecretaris voor de Bestrijding van Sociale Fraude Bart Tommelein (Open Vld) hebben de prijsverhogingen niets te maken met de witte kassa.

“De overheid heeft net een hele reeks maatregelen genomen om het voor hen makkelijker te maken. De witte kassa is niet meer dan een drogreden om de prijzen te verhogen”, reageerde hij in het VTM-nieuws.