“Frankrijk schendt mensenrechten door noodtoestand”

French policemen stand guard at Rue de la Goutte d'Or in the north of Paris on January 7, 2016, near the site where police shot a man dead as he was trying to enter a police station. French police shot dead the knife-wielding man as he attacked a police station in Paris, a year to the day since jihadist gunmen killed 12 people at Charlie Hebdo newspaper. The man reportedly shouted "Allahu Akbar" (God is Greatest) and was wearing what appeared to be an explosives vest although it was later found to be a fake, police and government sources said. AFP PHOTO / ALAIN JOCARD / AFP / ALAIN JOCARD

De noodtoestand in Frankrijk leidt tot schendingen van de mensenrechten. Dat zeggen Amnesty International en Human Rights Watch in een rapport.

De noodtoestand in Frankrijk, die na de aanslagen in Parijs werd afgekondigd, maakt het mogelijk om zonder gerechtelijke tussenkomst huiszoekingen uit te voeren en mensen een verplichte verblijfplaats op te leggen. Dit leidt volgens mensenrechtenorganisaties Amnesty International en Human Rights Watch (HRW) tot schendingen van de mensenrechten. «Een noodtoestand staat toe dat bijzondere maatregelen genomen worden, maar geeft geen absolute vrijgeleide aan de uitvoerende macht», aldus Amnesty. «De maatregelen moeten strikt noodzakelijk en proportioneel zijn, net omdat ze een uitzonderlijke inperking op de rechten van burgers inhouden.»

Voor hun onderzoek hebben de ngo’s ruim zestig mensen geïnterviewd. Velen daarvan zeggen dat er strenge maatregelen worden opgelegd, zonder uitleg en soms met excessief geweld. «Ze braken drie deuren open, terwijl ik zei dat ik de sleutels had. Maar ze negeerden mij», getuigde een geïnterviewde. Ook zeggen veel van de geïnterviewden dat de noodmaatregelen vooral gebruikt worden tegen moslims, op basis van hun geloof, en niet omdat er concrete verdenkingen zijn.

Volgens Amnesty mogen overheden wel bijzondere maatregelen treffen in bijzondere tijden, maar moeten ze dat «wel voorzichtig doen». «We zien in Frankrijk dat de uitvoerende macht mensenrechten schendt en dat is niet proportioneel te noemen», aldus een woordvoerder van Amnesty.

De noodtoestand blijft van kracht tot 26 februari 2016, maar de Franse regering wil eventueel deze periode met drie maanden verlengen. Sinds november heeft de Franse politie al meer dan 3.000 huiszoekingen uitgevoerd en meer dan 400 mensen verplicht om op dezelfde plaats te blijven wonen. Veel van hen mogen ’s avonds de deur niet uit en moeten zich een paar keer per dag melden bij de politie. Het Franse parlement zit morgen samen om de noodtoestand te bespreken.

Foto AFP / A. Jocard