85.000 ton ‘dodelijke’ olijven in beslag genomen

De Italiaanse politie heeft maar liefst 85.000 ton olijven in beslag genomen, die behandeld waren met de giftige substantie kopersulfaat om ze een mooie groene kleur te geven. Daarnaast hebben de agenten ook beslag gelegd op 7.000 ton buitenlandse olijfolie, die moest doorgaan voor Italiaanse olie.

Volgens The Guardian werden oude olijven die de voorbije jaren geoogst waren en hun kleur wat verloren hadden, ‘gerecycleerd’ met een laagje kopersulfaat zodat de groene kleur werd opgefrist. Normaal gezien voeren de autoriteiten geen testen uit om kopersulfaat op te sporen, omdat het niet geclassificeerd staat als kleurstof. Dat de olijven kopersulfaat bevatten, is niet zonder gevaar. Een te grote blootstelling aan de stof, die normaal gezien in pesticiden wordt gebruikt, kan leiden tot misselijkheid, maagpijn en braken. In sommige gevallen kan kopersulfaat zelfs dodelijk zijn.

Negentien mensen werden aangeklaagd voor de ‘geverfde’ olijven. Ze zullen zich moeten verantwoorden voor het gebruik van verboden toevoegingen en voor de intentie tot verkoop van eetbare producten die gevaarlijke substanties bevatten.

Olijfolie

De politie heeft ook 7.000 ton olijfolie in beslag genomen, die verkocht zou worden als Italiaanse olijfolie, terwijl uit onderzoek is gebleken dat de olie afkomstig is uit landen als Syrië en Turkije.

Door slechte weeromstandigheden, een fruitvliegenplaag en bacterie is de oogst in 2014-2015 zeer slecht geweest voor de olijvenindustrie, aldus de Italiaanse autoriteiten. Daardoor is de markt nog kwetsbaarder voor vervalsingen. Naar schatting worden er in Italië jaarlijks voor zo’n 1 miljard euro aan nepproducten verkocht.

Foto Pixabay