Zet Club de scheve situatie tegen Gent nog recht?

Het is de week van AA Gent en Club Brugge in het Belgische voetbal.  Twee keer deze week nemen beide grootmachten het tegen elkaar op in het Jan Breydelstadion: woensdag voor de halve finale van de Beker van België en zondag voor de leidersplaats in de Jupiler Pro League. Blauw-zwart heeft bovendien een stevige rekening te vereffenen. Het is immers van december 2013 geleden dat Club de Buffalo’s een nederlaag kon aansmeren. Michel Preud’homme en de zijnen krijgen dus twee herkansingen, met eerst een bepalende bekermatch.

Nochtans zag het er twee weken geleden even naar uit dat Club eindelijk zou kunnen winnen. Brugge hield stand tijdens het vroege Gentse offensief, dankzij doelman Butelle en een moment van waanzin van Dion Cools. De verdediger waande zich even een doelman (of Luis Suarez op het WK in Zuid-Afrika) en sloeg met zijn hand de bal uit de netten. Rood voor Cools en penalty voor Gent, maar Butelle hield het schot van Kums tegen.

Tegen de gang van het spel kwam Club voor de rust op voorsprong. Izquierdo reageerde als snelste op een vrijetrap van Vormer en bracht Diaby in stelling. Die twijfelde niet en schoot de tien Bruggelingen naar de voorsprong.

Het doelpunt bracht vertrouwen, maar ondanks een betere start voor blauw-zwart moest het in de tweede helft zijn meerdere erkennen in AA Gent. De Buffalo’s tapten uit hetzelfde vaatje en met een portie geluk leverde dat de gelijkmaker op. Een zwak schot van Nielsen week af op de voet van Dejaegere en vloog voorbij Butelle. Gent bleef zoeken naar de 2-1 en vond die uiteindelijk in de extra tijd. Een plaatsbal van Kums week af op een Brugse rug en belandde tergend traag in het doel.

Sindsdien regen zowel Gent als Brugge de overwinningen aan elkaar. Beide ploegen schoven Waasland-Beveren met 2-1 opzij en dankzij Refaelov was dat ook de eindstand tegen Lokeren. Gent pakte bovendien uit met een huzarenstukje tegen het herboren Standaard, met alweer Kums, Depoitre en Dejaegere in de hoofdrol.

Tot nu toe won AA Gent bovendien als zijn wedstrijden in 2016. Een sterke start dus na een ongelofelijk boerenjaar, maar als ze opnieuw geschiedenis willen schrijven moeten ze nog straffer doen. De dubbelslag titel en beker ligt momenteel nog op tafel. Vanavond kunnen de Buffalo’s alweer een horde nemen richting die unieke prestatie.

De laatste dubbel in het Belgisch voetbal dateert bovendien uit 1996, toen nota bene Club Brugge beker en titel op het palmares mocht zetten. Mathematisch gezien is dat nu opnieuw mogelijk, maar dan zal Club vanavond toch eens van Gent moeten winnen.