Duizenden Chinezen vast op station

Ruim 100.000 Chinezen zijn gestrand op het treinstation van de stad Guangzhou, in het westen van China. De meerderheid van de reizigers wil naar huis voor het Chinese Nieuwjaarsfeest, waaronder heel wat arbeiders die vanuit het industriële gebied rond Guangzhou naar het binnenland reizen. Door vorst en sneeuw zijn echter tientallen treinen afgelast.

Volgens lokale media is de situatie zo ernstig dat de autoriteiten het op één na hoogste niveau van de noodtoestand hebben uitgeroepen. Zo moeten 2.600 beveiligers ervoor zorgen dat rellen en massale vertrappingen vermeden worden. Tijdens de eindejaarsviering van 2014 op 2015 brak er in Shanghai paniek uit waardoor 36 mensen vertrapt werden. Het incident veroorzaakte een politiek schandaal in de grootste stad van China.

De jaarlijkse verplaatsing duurt gemiddeld veertig dagen en wordt ook wel “de grootste jaarlijkse menselijke migratie ter wereld” genoemd. Dit jaar wordt verwacht dat Chinezen tijdens de nieuwjaarsmigratie meer dan 2,91 miljard tripjes zullen maken.

Foto Twitter / PDChina