Autonaam wijkt voor zikavirus

Tata Motors' new hatchback car "Zica' is seen at the Indian Auto Expo 2016 in Greater Noida on the outskirts of New Delhi on February 3, 2016. India's flagship auto show opened its doors in New Delhi February 3, with a new batch of diesel-guzzling SUVs on proud display despite industry uncertainty over a pollution crackdown targetting motorists in the capital. India's biggest carmaker Tata Motors said February 2 it would rename its new Zica hatchback as global alarm grows over an outbreak of the identical-sounding Zika virus. AFP PHOTO / PRAKASH SINGH / AFP / PRAKASH SINGH

De Indiase ‘Zippy Car’ zou als ‘Zica’ op de markt komen, maar daar ziet de autiofabrikant nu van af. De naam van het automodel lijkt te veel op de naam van het zikavirus. Autobouwer Tata wil niet geassocieerd worden met de negatieve gevolgen van het virus.

De beslissing komt er nadat de Wereldgezondheidsorganisatie wereldwijd de noodtoestand afkondigde voor het zikavirus. En daar wil Tata niets mee te maken hebben. Nu wordt er gezocht naar een andere naam voor het nieuwe automodel.

Lotgenoten

Ook merknaam Jaguar is een resultaat van zo’n ongewenst associatie. Vroeger heette het bedrijf SS Cars maar die ‘SS’ deed te veel denken aan de Duitste groepering die schuldig werd bevonden aan heel wat oorlogsmisdaden. Het bedrijf veranderde zijn naam in 1945 naar Jaguar Cars.

Andere lotgenoten zijn Amerikaanse bedrijven die geassocieerd worden met terreurgroep IS. In het Engels heten zij Isis, wat terug te vinden was in bedrijfsnaam Isis Wallet, een mobiel betalingssysteem. Isis Wallet werd omgedoopt tot Softcards. Ook Isis Pharmaceuticals onderging dat lot. In eerste instantie weigerde het bedrijf om van naam te veranderen, maar later koos het toch voor een naamsverandering. Het bedrijf heet nu Ionis Pharmaceuticals.