Van sporten val je niet af

Heb je je vol enthousiasme geabonneerd bij de plaatselijke fitness om de winterkilo’s weg te zweten? Dan kan je je plannen beter opbergen. Amerikaanse biologen beweren dat je evenveel gewicht verliest door te sporten als bij het luilekker liggen op de zetel. 

“Er is meer dan voldoende bewijs dat sporten het lichaam en je geest in goede conditie houdt.  Maar als het om afvallen gaat, ga je beter op dieet”, steekt Herman Pontzer van de City University in New York van wal. De Amerikaanse wetenschapper kreeg dat inzicht toen hij bij een traditionele stam van jagers en verzamelaars werkte in Tanzania. Het viel hem op dat die mensen mensen ontzettend hard werken en elke dag grote afstanden overbruggen, maar toch evenveel energie verbruikten als moderne westerlingen met een zittend bestaan.

Om dat verder te onderzoeken, verzamelde Pontzer 300 proefkonijnen uit alle delen van de wereld. Een hele week lang mat hij hun lichaamsbeweging en energieverbruik. Wat blijkt? Zware inspanningen vergen nauwelijks extra energie. Enkel tussen de extreem luie bankzitters en de matige actievelingen was er een verschil van maximaal 200 calorieën per dag, ofwel een halve portie pasta.

Verklaring

Een mogelijke verklaring volgens de onderzoekers is dat het lichaam de extra inspanningen compenseert door andere activiteiten op een laag pitje te zetten. Dat zou kunnen, reageert Klaas Westerterp, hoogleraar humane energetica aan de universiteit van Maastricht. “Maar het lijkt mij waarschijnlijker dat mensen die meer bewegen een efficiënter bewegingspatroon aanleren en daardoor minder energie nodig hebben om te bewegen.”

Over één ding zijn de onderzoekers het alleszins eens: dat je van een workout niet afvalt, betekent niet dat je het mag gebruiken als excuus om stil te zetten. “Je zou minstens een halfuur per dag moeten bewegen om je lijf in goede conditie te houden”, klinkt het nog.