Ted Cruz verslaat Trump, nek-aan-nek tussen Clinton en Sanders

Republican presidential candidate Donald Trump speaks after finishing second in the Iowa Caucus, in West Des Moines, Iowa, February 1, 2016. Republican Senator Ted Cruz has won the Iowa caucuses -- the first vote in the US presidential race -- in a tight contest with frontrunner Donald Trump and Senator Marco Rubio, US media projections showed. / AFP / Jim WATSON

Ted Cruz, de zeer conservatieve senator uit Texas, is bij de Republikeinen als winnaar uit de voorverkiezing in Iowa gekomen. Bij de Democraten heeft Hillary Clinton een minieme zege van minder dan 1% geboekt op Bernie Sanders.

Cruz haalde uiteindelijk 27,7%, tegen 24,3% voor Donald Trump (foto) en 23,1% voor Marco Rubio. Voor Trump is het een tegenvaller, hij lag op kop in de peilingen. Rubio doet het dan weer verrassend goed. Analisten wijzen erop dat hij de morele overwinnaar is, omdat hij beter ligt bij het establishment dan Cruz en dus op meer fondsen kan rekenen. “Vanavond hebben we de eerste stap gezet, maar een belangrijke stap, naar de overwinning”, triomfeerde Rubio.

Cruz hield na zijn overwinning een toespraak die meer dan een half uur duurde en zoals verwacht begon met een verwijzing naar God. Cruz wees er ook op dat de presidentiële nominatie niet gekozen wordt door de media, lobbyisten of het partij-establishment, maar door het Amerikaanse volk. “Vanavond is een overwinning van moedige conservatieven”, klonk het.

Democraten

Aan de Democratische zijde ontvouwde zich een ware nek-aan-nekrace tussen Clinton en Sanders, waarbij Clinton aan het langste eind heeft getrokken. Met meer dan 99% van de stemmen geteld, is het verschil wel minimaal met 49,9% voor Clinton en 49,5% voor Sanders, zo schrijven Amerikaanse media. Het persagentschap Associated Press heeft al laten weten dat ze geen van beiden uitroepen als overwinnaar, en ondanks de minieme voorsprong voor Clinton heeft geen van de twee de overwinning geclaimd.

De morele overwinnaar is in elk geval Sanders, omdat hij onverwachts zo goed scoort bij de Democraten. Hij zou vooral het jonge publiek hebben aangesproken.

De derde kandidaat en underdog bij de Democraten, Martin O’Malley, kreeg slechts 0,6% van de stemmen en kondigde aan dat hij zich terugtrekt uit de race.