Nipte winst voor Clinton in Iowa

Hillary Clinton heeft nipt meer stemmen gehaald dan Bernie Sanders in de voorverkiezingen in de Amerikaanse staat Iowa. Republikein Ted Cruz haalde het vlotjes van de controversiële Donald Trump, die het minder goed deed dan verwacht.

Bij de Democraten heeft Hillary Clinton het nipt gehaald van Bernie Sanders. Zo haalde de ex-First Lady 49,9% van de stemmen en Sanders 49,6%. «Dit zijn de dichtst bij elkaar liggende resultaten in de geschiedenis van de voorverkiezingen in Iowa», concluderen de Democraten. Clinton wordt al van bij het begin van de campagne aangeduid als topfavoriete bij de Democraten, maar de laatste tijd trad Sanders meer naar de voorgrond. Hij sprak na de bekendmaking van de uitslag over een «politieke revolutie». «De Amerikanen hebben een duidelijke boodschap gegeven aan het politieke en economische establishment, en de media.» Clinton gaf in haar speech aan alvast uit te kijken naar de debatten met Sanders. «Wat een nacht, wat een ongelofelijke campagne!»

Morele winnaar

De conservatieve senator uit Texas Ted Cruz kwam bij de Republikeinen met 28% als winnaar uit de bus. Hoewel miljardair Donald Trump op kop lag in de laatste peilingen, is hij de grote verliezer in Iowa. Hij haalt slechts 24% van de stemmen. De morele winnaar van de eerste voorverkiezingen is de 44-jarige senator Marco Rubio (23,1%). «Vanavond hebben we de eerste, maar belangrijke stap gezet naar de overwinning», aldus Rubio.

Goede neus

Sinds 1976 mogen de inwoners van Iowa als eerste hun stem uitbrengen in de voorverkiezingen, waarbij de presidentskandidaten voor de Republikeinen en de Democraten gekozen worden. De primaries in Iowa en New Hampshire kunnen steeds op heel wat media-aandacht rekenen. De uitslagen worden hier uitgebreid geanalyseerd en van de nodige commentaar voorzien. Uit het verleden blijkt dat de Democraten in Iowa een goede neus hebben voor de toekomstige genomineerden van hun partij. Slechts twee keer zaten ze ernaast.