Clintons campagne start met een stevige dosis geluk

De voorverkiezingen in Iowa waren bijzonder spannend voor de Democratische Partij. Het werd een heuse nek-aan-nekrace tussen Bernie Sanders en Hilary Clinton. Uiteindelijk haalde Clinton het nipt, mede dankzij een stevige portie geluk. 

Bijna alle stemmen voor de Democratische kandidaten zijn geteld, met 49,9% voor Hilary Clinton en 49,5% voor Bernie Sanders. Het ziet er momenteel naar uit dat Clinton 23 afgevaardigden zal krijgen, terwijl Sanders zich tevreden moet stellen met 21.

In een aantal kiesdistricten zou er een ex aequo zijn geweest tussen de beide presidentskandidaten. Als dat kiesdistrict een oneven aantal afgevaardigden uitstuurt, moet er een munt opgeworpen worden om te bepalen welke kandidaat de extra afgevaardigde krijgt.

De oude procedure wordt zelden gebruikt, maar in Iowa moesten maar liefst zes kiesdistricten een munt opwerpen. In elk district won Clinton de toss, een kans van 1 op 64. Een mooi geschenk van dame Fortuna, al lijkt de morele overwinning voor Bernie Sanders te zijn. Negen maanden geleden bevond de 75-jarige senator zich nog in een underdogpositie, nu staat hij op gelijke hoogte met de favoriet voor de nominatie.