Roofvogels moeten vijandelijke drones neerhalen

De Nederlandse veiligheidsdiensten bereiden zich voor op terroristische aanslagen met drones. Eén van de mogelijke tegenmaatregelen die de politie onderzoekt, is de inzet van roofvogels tegen drones.

In opdracht van de politie en de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) worden in Nederland allerlei systemen getest om aanslagen met de kleine luchtvaarttuigen te voorkomen. Zo worden momenteel arenden getraind door een gespecialiseerd bedrijf om drones te zien als prooi, vast te pakken en op een rustige plek naar de grond te brengen. Hoewel het project nog in de testfase zit, is de toekomstige inzet van de roofvogels «een erg reële mogelijkheid», aldus een woordvoerder.

De onbemande vliegtuigjes kunnen bijvoorbeeld bommen, giftige gassen of biologische wapens vervoeren en die laten vallen op mensen of gebouwen. Dat concludeerde het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum (WODC) in een rapport over drones, in opdracht van het ministerie van Justitie en Veiligheid. Een andere mogelijkheid is dat terroristen de infectieziekte miltvuur met behulp van een drone in drinkwaterbronnen deponeren. Of dat ze drones gebruiken om antrax, pokken en pest door middel van een explosief heel snel door de lucht te verspreiden.

Naast de roofvogels worden ook andere methodes onderzocht, die meer hightech zijn. Het gaat om onder meer geavanceerde detectiemiddelen en apparatuur om de besturing van drones op afstand over te nemen. Zo is één van de opties een eigen drone die een net kan afschieten om een vijandelijke drone te vangen.

Foto Pixabay