Michel en Valls steken koppen bij elkaar op terreurtop

French Prime Minister Manuel Valls (R) is welcomed by his Belgian counterpart Charles Michel (L) at the start of a mini-summit between France and Belgium on terrorism, in Brussels, February 1, 2016. / AFP / EMMANUEL DUNAND

Premier Charles Michel (MR) heeft samengezeten met zijn Franse evenknie Manuel Valls en hun ministers van Binnenlandse Zaken en Justitie. Het doel van deze terreurtop is de samenwerking tegen terrorisme en radicalisme verder verbeteren.

Na de aanslagen van 13 november op de Bataclan, aan het Stade de France en op terrasjes in Parijs vlogen de verwijten tussen Frankrijk en België in het rond. Vier van de negen terroristen bleken uit ons land te komen. Toch is de top “een positief verhaal”. “Het zou stom zijn om geen lessen te trekken uit de positieve ervaringen op het terrein of de samenwerking stop te zetten”, klinkt het bij de Belgen. Premier Michel en zijn Franse collega Valls zagen elkaar intussen meermaals op Europees niveau, dus moeten de plooien naar verluidt niet meer platgestreken worden.

Met deze top willen de twee landen de samenwerking verder versterken en de bestaande obstakels voor informatie-uitwisseling weg halen. Zo komen er rechtstreekse lijnen tussen magistraten en politiemensen in concrete dossiers, en wordt er beloofd om de databank met visa-informatie van de Schengenzone en de databank van Interpol over gestolen reisdocumenten vlotter aan te vullen. Verder komt er een systeem voor de opslag en analyse van passagiersgegevens. De regering-Michel heeft het kader daarvoor al goedgekeurd, maar wil samen met Frankrijk ook op Europees niveau pleiten voor een algemeen systeem.