Kinderen moeten niet langer hun bord leeg eten

"Eerst je bord leeg eten, anders mag je niet van tafel." Het is een dreigement dat elk kind al meerdere keren gehoord heeft. Maar volgens een onderzoekers van de Liverpool University is die opvoedkundige regel hopeloos verouderd. Kinderen die steevast alle restjes van hun bord moesten schrapen, lopen zelfs een een groter risico op een hoog BMI.
door
Liesbeth
Leestijd 1 min.

De Britse wetenschappers vermoedden dat kinderen die vroeger verplicht werden om hun maaltijd volledig op te smullen, later ook meer gaan eten. Een rondvraag bij 385 studenten loste die verwachting in. Kinderen die hun bord moesten leeg eten, hadden gemiddeld zelfs een hogere BMI.

Een mogelijke verklaring is volgens de onderzoekers dat ze hun bord leeg eten omdat ze voedselverspilling willen voorkomen. Daarnaast herkennen kinderen bepaalde signalen van 'honger hebben' of 'voldaan zijn' niet meer goed door de achterhaalde tafelregel.

Hoe moet het dan wel? Schotel je kind kleinere porties voor, raadt de studie aan. Als ze daarna nog honger hebben, kunnen ze nog wat meer krijgen.