Bewezen: honden geven veel meer om hun baasje dan katten

Soms lijkt het wel alsof de wereld verdeeld is in twee dierenkampen: hondenmensen versus kattenmensen. Voor die laatste groep hebben we slecht nieuws. Volgens Britse wetenschappers houden de miauwende viervoeters veel minder van hun baasje dan de blaffende huisdieren. Sterker nog, het kan een kat maar weinig schelen of hij veel contact heeft met mensen of niet. 

Wetenschappers deden samen met dierenexperts onderzoek voor de nieuwe BBC documentarie Cats vs. Dogs. Ze ontdekten dat er bij katten nauwelijks meer van het liefdeshormoon oxytocine vrijkomt als ze met hun baasje spelen dan wanneer er geen contact is. De toename bedroeg slechts 12%. Ter vergelijking: als honden met hun baasje speelden, nam het hormoongehalte met 60% toe.

“Hieruit kunnen we dus besluiten dat de liefde van een hond voor zijn baasje gemiddeld vijf keer groter is dan die van een kat”, zo vertelt onderzoeker Paul Zak aan de Daily Mail. “Het was verrassend om te ontdekken dat katten het hormoon überhaupt produceren.” Toch kunnen katten zich volgens de onderzoeker wel degelijk hechten aan een eigenaar. “In enkele uitzonderlijke gevallen leek het er in ieder geval wel op.”

Daarnaast blijkt uit het onderzoek dat honden ook dubbel zo slim zijn als katten. Een schrale troost voor kattenliefhebbers die nu echt met de handen in het haar zitten: katten kunnen beter zien in het donker.

[polldaddy poll=”9292916″]