Vijf hotspots in Brussel

Brussel staat de laatste tijd nogal in een slecht daglicht, maar onze hoofdstad heeft heel wat verborgen pareltjes. Op stap in Brussel en even een koffie- of lunchbreak nodig? Wij gingen even voorproeven in vijf trendy zaken om jou wegwijs te maken in de vele horecazaken die Brussel rijk is. Begin maar al te watertanden!
door
Liesbeth
Leestijd 4 min.

Yeti

Op wandelafstand van de Grote Markt ligt Yeti, een hip brunch- en lunchrestaurant dat even eclectisch en gemixt is als Brussel zelf. In Yeti kan je terecht voor een alternatieve maaltijd want de zaakvoerder Maxime staat erop dat alle producten vers en seizoensgebonden zijn. Je vindt er overigens geen drankjes van Coca Cola, maar wél cola van het Berlijnse Fritz-Kola. Hij is heel erg trots op hun befaamde american pancakes met esdoornsiroop, dus voor een ontbijtje of een vullende brunch moet je zeker eens langsgaan. Ook voor een originele lunch moet je bij Yeti zijn. Ze startten nog niet zo lang geleden met zogenaamd ‘naanbread', de Indische variant van plat brood. Je kan de naans belegd krijgen, zoals een pizza. Het grote verschil is dat dit heel erg licht is, en de naans belegd zijn met verse en gezonde spreads. Tip: probeer zeker eens de 'Avocado Naan' met guacamole, parmezaan en zongedroogde tomaatjes voor een frisse smaak, of 'Dating a Goat' (hihi) met prosciutto (Italiaanse ham), rode biet en geitenkaas voor een hartige, vullende lunch.

Bijstandstraat 6,1000 Brussel

Pistolet Original

Zin in een snelle hap? Middenin het toeristische centrum ligt Pistolet Original. Daar kan je ter plaatse of meeneem genieten van een lekkere old fashioned pistolet in een nieuw kleedje. Pistolet Original biedt je namelijk de échte krokante pistolet met zachte binnenkant, gemaakt door meesterbakker Yves Guns. Je kan er kiezen uit meer dan 20 soorten: koud of warm beleg, zoals het populaire tomaat-garnaal of americain met cressonnette, maar even goed een ‘verloren pistolet' wat neerkomt op een pistolet als een wentelteefje. Wie eens als een echte Brusseleir wil eten, kan ook een 'Pistolet Bloempanch' proberen, met gebakken bloedworst. Alle producten komen van de beste artisanale slager en poelier, dus je kan er zeker van zijn dat je alleen de fijnste waren op je pistolet krijgt. Binnenkort opent er een tweede filiaal van Pistolet Original in het Schuman-kwartier, dus als je aan de andere kant van de stad bent, kan je nog steeds genieten van een tasty pistolet zoals je die nergens anders vindt.

Joseph Stevensstraat 24–26, 1000 Brussel

Café Capitale

Heb je na die lunch een opkikker nodig? Café Capitale is dan the place to be. Deze gespecialiseerde koffiezaak brengt je kopje koffie nét iets anders. De barista's van Café Capitale geven je met precisie en skills een perfecte macchiato of café latte, maar ze hebben er ook de slow coffee heruitgevonden. Voor slow coffee maken ze gebruik van oude methodes van de drip coffee (of doorloopkoffie) om de smaak ten volle tot uiting te laten komen. Er zijn verschillende technieken: de siphon (zie foto), chemex, aeropress en V60. Wij proefden de siphon methode met Keniaanse bonen. Café Capitale krijgt af en toe een nieuwe lading koffiebonen uit de hele wereld binnen, die ze zelf branden voor een optimale smaak. Op dit moment bieden ze koffie uit Venezuela, Brazilië, Kenia,… Je kan er in één van de gezellige zeteltjes neerploffen en genieten van je koffie met een stukje huisgemaakte cake, terwijl de platenspeler zorgt voor een authentieke sound. Ze hebben nog twee andere vestigingen in Brussel, elk met een eigen feel. Wil je de technieken zelf uitproberen en meer koffiesmaken ontdekken? Dat kan. Café Capitale biedt namelijk workshops aan voor diegenen die zelf eens als een echte barista te werk willen gaan.

Zuidstraat 45, 1000 Brussel

Peck 47

Een dagje shoppen in Brussel en nu grote honger? Peck 47 heeft wat je nodig hebt. In dit knusse stekje, op enkele minuten van het Muntplein en de Nieuwstraat, bieden ze smoothies, lunch én brunch aan tegen zachte prijzen. Je kan er de dag beginnen met de superpopulaire american style wafels, met hartig beleg dus. Nadien kan je je portie vitaminen binnenhalen met een smoothie in a jar, die ziet er niet alleen leuk uit, maar bevat ook frisse, gezonde combinaties. De orange-carrot-ginger-smoothie pronkt op hun zéér actieve Facebook-pagina als een van de populairste. Als er 's avonds toch nog een warme snack bij kan, kan je kiezen uit een ruim gamma van ciabatta's en getoaste zuurdesemboterhammen met entertainende namen als "Kevin Bacon" en "The Wild Belgian". Peck 47 is er dus de hele dag (van 9u00 tot 21u00) om je van voedzame én smaakvolle hapjes en drankjes te voorzien.

Kiekenmarkt 47, 1000 Brussel

Café Walvis

Op een boogscheut van het Brusselse Chase-hoofdkwartier, VK concerts, vind je Café Walvis, waar de hele dag (en avond) een plekje vrij is voor je ontbijt, lunch, of gewoon om iets te drinken met vrienden. Als je zin hebt in stevige kost, moet je zeker bij Café Walvis zijn. Hun huisgemaakte traditionele gerechten zijn dan ook enorm populair. Een royale portie stoofvlees met friet, of een  goeie steak, de chef maakt ze voor je neus klaar in de open keuken. Voor de vegetariërs onder ons zijn er ook vegetarische opties, waaronder een groentenlasagne. Op zondag is er een uitgebreid brunchbuffet met allerlei soorten eitjes, en een marktgebonden aanbod. Af en toe kan je er ook een jazz-optreden meepikken, terwijl je geniet van een van hun vele gins en wijnen.

Antoine Dansaertstraat 209, 1000 Bruxelles

Door Nadia Hanssens, foto's door Rebecca Leonarduzzi

Deze tekst verscheen eerder op Chase