‘IS-jager’ houdt Libië in de ban

epa02657099 A Libyan rebel soldier stands with an RPG near a check point on the road to Sirte, near Ben Jawad, Libya, 27 March 2011. Libyan rebels took control of several towns from government forces as they advanced westwards with an eye on leader Muammar Gaddafi‘s hometown of Sirte. Since 19 March, a US-led coalition that includes Britain and France has been taking out Libyan air defences and ground forces in order to prevent attacks on civilians. EPA/MANU BRABO

In Libië zou een scherpschutter drie terreurleiders van Islamitische Staat (IS) uitgeschakeld hebben. Libische bronnen beweren dat de terreurorganisatie naarstig op zoek is naar de mysterieuze man of vrouw.

Op tien dagen tijd zou de sniper drie hooggeplaatste IS-strijders om het leven gebracht hebben in de Libische kuststad Sirte. Dat meldt de krant Libya Herald. Het nieuws is moeilijk te controleren wegens de situatie in het land, maar er kan wel met zekerheid gezegd worden dat de drie mannen onder mysterieuze omstandigheden gedood zijn.Het eerste slachtoffer viel op 13 januari, volgens Libya Prospect. De Soedanese chef van de shariarechtbank Hamad Abdel Hady, die het gewelddadige gevoel voor rechtvaardigheid van IS representeert, zakte plotseling in elkaar. Zes dagen later, op 19 januari, werd de IS-leider Abu Mohammed al Dernawi neergeschoten, vlak bij zijn eigen huis. Ook de gezaghebbende commandant Abdullah Hamad al Ansari werd van veraf doodgeschoten toen hij uit een moskee kwam gewandeld.

Volgens de lokale media doen topmannen van de terreurorganisatie er alles aan om de ‘IS-jager’ te pakken te krijgen. Voor de inwoners van Sirte is de scherpschutter een ware held en is het verhaal een sprankeltje hoop te midden van de terreur.

Vorig jaar nam de terreurorganisatie de geboorteplaats van de Libische leider Muammar Kadhafi in. Ondertussen zitten er in Sirte zo’n 3.000 IS-strijders, die de bevolking onderwerpen aan hun ideologie. Executies zijn er geen uitzondering, waardoor al duizenden mensen gevlucht zijn uit de belegerde regio.

Archieffoto EPA / M. Brabo