Dit zijn je kansen om miljonair te worden

De laatste 25 jaar is de kans dat een oud persoon zich miljonair mag noemen licht gestegen. Voor jonge mensen is er daarentegen veel minder hoop. Wie nog geen 40 jaar oud is, heeft één kans op 55 om minstens 1 miljoen dollar (913.242 euro) netto te bezitten. Dat meldt Business Insider.
door
Charlotte
Leestijd 2 min.

Een studie bij in totaal 40.000 gezinnen, uitgevoerd door het St. Louis Fed's Center for Household Financial Stability tussen 1989 en 2013, toont aan dat jonge mensen nu minder rijk zijn dan in het verleden. Voor het onderzoek werden mensen van uiteenlopende geboortejaren op verschillende tijdstippen ondervraagd over hun familie-inkomen.

Kloof

In 25 jaar tijd is de kloof tussen jong en oud alleen maar breder geworden. In 1989 hadden oudere gezinnen 7,6 keer meer rijkdom dan jonge families, in 2013 bedraagt dat verschil 14,7. Volgens de onderzoekers heeft iemand die geboren is in 1970 een kwart minder inkomen en 40% minder bezit dan dezelfde persoon geboren in 1940.

Geboortejaar

Het moment waarop je geboren wordt kan dus een dramatisch effect hebben op je rijkdom in vergelijking met andere generaties. De winnaars van de historische jackpot zijn de mensen die geboren zijn tussen 1930 en 1945 - ook wel ‘De Stille Generatie' genoemd - dankzij de economische groei na Wereldoorlog II. Bovendien zijn ze geboren tijdens De Grote Depressie, toen mensen minder kinderen kregen en er later dus ook minder concurrentie voor jobs en investeringen kwam. "Westerlingen geboren in het midden van de 20ste eeuw kwamen ter wereld op het juiste moment door groeiende welvaart", zeggen de onderzoekers.

Armere generaties

De Baby Boomers, of de generatie geboren na Wereldoorlog II, kreeg als eerste te maken met economische gevolgen van de globalisering. Maar zelfs zij stellen het beter dan hun nakomelingen. Het trieste verhaal is dat van Generatie X, geboren tussen 1956 en 1970. Als pas afgestudeerden hadden zij het heel moeilijk om werk te vinden in de periode van economisch verval na de tweede oliecrisis.

Foto Pixabay