Voorstel voor tolheffing ligt al in de vuilnisbak

20160125 - BRUSSELS, BELGIUM: Illustration picture shows the Leopold II tunnel, on Monday 25 January 2016, in Brussels. Some Brussels tunnels need some renovation works. BELGA PHOTO THIERRY ROGE

Het idee om een tol te heffen in de Brusselse Leopold II-tunnel om zo de renovatie te financieren, stuit op kritiek van zowel de Vlaamse, Waalse als federale regering.

Brussels minister van Financiën Guy Vanhengel (Open Vld) opperde dinsdag het idee voor een tolheffing in de tunnel om de renovatie te bekostigen. De bewuste tunnel is lang en daarom duur in onderhoud. Ook de pendelaars die de infrastructuur dagelijks gebruiken, kunnen een bijdrage leveren, was de redenering. «We hebben net een staatshervorming achter de rug waar Vlaanderen heeft moeten inleveren en Brussel een half miljard euro heeft bijgekregen», reageert Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA). Het grootste deel van de extra fondsen voor Brussel is bedoeld voor mobiliteit, geeft Bourgeois aan. «Nu zeggen ze dat alle pendelaars daar nog eens een bedrag bovenop zouden moeten betalen. Dit voorstel is niet serieus.» Ook Waals minister-president Paul Magnette (PS) stelt dat Wallonië al veel heeft bijgedragen aan de mobiliteit in de hoofdstad.

«Denkoefening»


Later op de dag vond een Overlegcomité plaats tussen de verschillende regeringen, maar volgens Alexander De Croo (Open Vld) kwam de tol er niet ter sprake. Hij noemde het een «denkoefening», terwijl het herstellen van de tunnels een eerste prioriteit is. Hoewel iedereen erkent dat het om een Brusselse bevoegdheid gaat, klinkt achter de schermen heel wat gemor over de te lakse aanpak van de Brusselse regering.

Foto Belga / T. Roge