“Politiek van angst bedreigt mensenrechten”

Migrants and refugees walk near the village of Miratovac after crossing into Serbia via the Macedonian border on January 27, 2016. More than a million people headed to Europe in search of new lives last year, most of them refugees fleeing conflict in Syria, Iraq and Afghanistan in the continent's worst migration crisis since World War II. The onset of winter does not appear to have deterred the migrants. / AFP / ARMEND NIMANI

In het jaarlijkse rapport van Human Rights Watch (HRW) verwijt topman Kenneth Roth politici een sfeer van angst te creëren waardoor de mensenrechten in het gedrang komen. Hij verwijst daarbij naar het tegenhouden van vluchtelingen en de terreurdreiging.

De mensenrechtenorganisatie HRW heeft in Istanboel haar jaarlijkse rapport voorgesteld, waarin twee grote thema’s centraal staan: de vluchtelingencrisis en de onderdrukking van de mensenrechten. In het rapport passeert de situatie van de mensenrechten in meer dan negentig landen de revue. Voornamelijk westerse politici worden in het voorwoord van Roth sterk bekritiseerd. «De vrees voor terreur en de massale vluchtelingenstromen zetten westerse regeringen aan om de bescherming van de mensen- en burgerrechten terug te dringen. Die stappen achterwaarts bedreigen de rechten van iedereen en het is niet aangetoond dat die de veiligheid van gewone mensen verbeteren», schrijft hij.Volgens Roth is de Europese houding meer en meer gericht op het buiten de deur houden van vluchtelingen. Hierdoor schuift de verantwoordelijkheid voor vluchtelingen af op armere landen aan de periferie van de EU, die minder middelen hebben om ze op te vangen. «Europa moet zoeken naar andere middelen om de vluchtelingenstroom in te dammen, zoals investeren in Turkije zodat de vluchtelingen daar een beter leven krijgen», zegt de directeur van HRW in een interview met de Volkskrant.

Daarnaast gaan autoritaire regimes steeds repressiever en brutaler om met critici. China en Rusland worden in het rapport als de slechtste voorbeelden aangehaald.

Positieve evoluties

HRW ziet ook positieve evoluties. Zo wordt onder meer de verbeterde situatie van holebi’s en transgenders aangehaald, de legalisering van het homohuwelijk in de VS, de historisch vrije verkiezingen in het Aziatische land Myanmar en de vreedzame overdracht van de macht in Nigeria.

Foto AFP / A. Nimani